Není třeba utrácet za humry, abyste si mohli připravit večeři u moře. Domácí mušle s hranolky – jídlo bez okázalosti, ale o to chutnější. I když připočtete několik lžic mušlí, peněženka zůstane plná. Zvláště v dnech, jako je dnes, kdy jsou v rybárně v akci.
Dnes večer jste se rozhodli připravit je na marinádu. Po opláchnutí studenou vodou, bez namáčení, pečlivě seškrábněte nožem lastury a odstraňte bisse – vláknitou vousu, která jim umožňuje přichytit se ke dnu. Samozřejmě vyhodíte všechny mušle, které jsou otevřené a neuzavírají se, když na ně klepnete – bylo by škoda riskovat otravu jídlem. Poté vyndáte hrnec, nakrájíte několik cibulek a petržel a pak zamíříte ke skříňce, abyste otevřeli láhev dobrého bílého vína…
„Kde sakra je?“ Dlouho a marně prohledáváte police. Byli jste si jisti, že jste láhev připravili předem, ale nemůžete ji najít. Možná v dvířkách ledničky? Ne, kromě plechovky Coca-Cola Zero. Nejste si jisti, zda vaše mušle mají rády limonádu, ani dietní.
Váš večer s mušlemi se hroutí? Nepanikařte! V kuchyni se vždy najde alternativní řešení. Klidně zavřete ledničku a využijte radu dietologa z Instagramu: „Malá rada! Neměla jsem bílé víno a zjistila jsem, že místo něj lze použít jablečný ocet.“ Lehká ovocná kyselost, méně výrazná než u vinného octa, stačí k tomu, aby vaše mořské plody oživila. Výživová expertka výsledek potvrdila: „Velmi chutné!“
Příliš mnoho majitelů nemovitostí pokračuje ve splácení hypotéky, i když podle zákona by měli splátky zastavit
Pokud tedy nemáte po ruce bílé víno, abyste dodali mušlím aroma, pamatujte, že jablečný ocet ho může bez problémů nahradit. Chytrá volba pro všechny, kteří nepijí alkohol a pokaždé nechávají v ledničce nedopitou láhev…