Lékař vysvětluje, proč některé potraviny brání vstřebávání živin z jiných.
Odborníci nás stále častěji varují před (negativní) interakcí mezi některými potravinami, které se zdají být pro zdraví prospěšné, ale při smíchání s jinými potravinami v jednom jídle ztrácejí část nebo všechny své živiny. V tomto případě lékař a dietolog varuje, že kombinace mléčných výrobků se špenátem může snížit vstřebávání vápníku a železa, i když mu zcela nebrání. Vápník a železo soutěží o vstřebávání ve střevech, což omezuje dostupnost obou prvků, a i když to není vážný problém, je třeba to vzít v úvahu při sestavování vyvážené a pestré stravy.
V této velmi sporné otázce, která se nyní začíná vyjasňovat díky informacím a příkladům, které umožňují občanům zjistit, které kombinace jsou vhodné a které ne, je výživová poradkyně přesvědčena, že „hlavní je uvědomit si vzájemné působení a přijmout opatření k optimalizaci vstřebávání těchto živin, pokud je to nutné“.
Proč se některé potraviny špatně kombinují?
Důvod, proč se některé potraviny špatně kombinují, spočívá v tom, že „organismus vstřebává vápník (z mléka) tenkým střevem, ale účinnost tohoto vstřebávání může být snížena jinými faktory přítomnými ve stravě. Železo (v tomto případě ze špenátu) se také vstřebává v tenkém střevě, ale jeho vstřebávání může být narušeno přítomností jiných látek, jako je vápník.
V této souvislosti odborník uvádí, že „pokud chcete maximalizovat vstřebávání obou minerálů, zkuste konzumovat mléčné výrobky a špenát v různých částech dne nebo tyto potraviny rozdělit například na oběd a večeři. Je také třeba vzít v úvahu důležitost vitamínu D, který pomáhá tělu vstřebávat vápník, proto je nutné zajistit dostatečný přísun vitamínu D z potravy nebo slunečním zářením.
Jak některé potraviny ovlivňují vstřebávání živin jinými?
Negativní vliv však nemají pouze některé kombinace; existují i jiné, které mají opačný účinek a vstřebávání naopak podporují. „Kombinace určitých potravin může zlepšit vstřebávání živin, jako je například vitamin C, který zvyšuje vstřebávání nehemového železa.“
Při hlubším zkoumání toho, jak například mléko a špenát „ruší“ vzájemné působení při současném konzumu, však doktor trvá na tom, že „existují složky, které mohou inhibovat vstřebávání určitých živin, jako je například kofein, který snižuje vstřebávání železa, zejména nehemového, nebo vláknina ve velkém množství, která může snižovat vstřebávání minerálů, jako je železo a zinek“.
Další kombinace, kterým je třeba se vyhnout
Kromě toho, že špenát a mléko by se neměly konzumovat společně v jednom jídle, dietoložka uvádí řadu dalších příkladů, které je třeba vzít v úvahu a vyhnout se jim (pokud chceme získat maximální užitek z živin každého produktu). Za prvé varuje, že „vláknina obsažená v luštěninách, ovoci a zelenině může snižovat vstřebávání minerálů, jako je železo a zinek, zejména při konzumaci ve velkém množství“.
Na druhé straně „fytinová kyselina obsažená v obilovinách a ořeších může bránit vstřebávání minerálů, jako je železo, zinek a vápník. Některé antacida mohou ovlivňovat vstřebávání určitých vitamínů a minerálů a dlouhodobé užívání projímadel může bránit vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích“.
Alkohol, proti kterému v současné době vede vědecká komunita intenzivní boj a informuje obyvatelstvo o jeho škodlivých účincích, při nadměrné konzumaci brání vstřebávání vitamínů a minerálů, stejně jako tabák, který odstraňuje živiny z potravy.
Faktory, které je třeba brát v úvahu při vstřebávání živin
Doktor sází na kombinace, které skutečně zvyšují (a posilují) nutriční hodnotu, jako je „vitamín C a železo; vitamín B a maso; a také potraviny bohaté na probiotika a prospěšné mikroorganismy, které se vyskytují v jogurtech a jiných fermentovaných produktech a které mohou zlepšit vstřebávání živin obecně“.
Kromě toho odborník považuje za důležité věnovat pozornost i dalším faktorům. „Například příprava jídla může zlepšit vstřebávání některých živin, jako je vitamin A. Onemocnění jako celiakie však vstřebávání negativně ovlivňují, stejně jako některé léky, například antacida nebo tetracykliny, léky na obezitu a cholestyramin, mezi jinými. Rovněž může být narušen metabolismus některých vitamínů, jako je vitamín D, pod vlivem antiepileptik.“
Na závěr dietolog poznamenává, že věk je také faktorem, který brání zdravému vstřebávání potravy: Stárnutí může vést ke změnám v trávicím systému, které snižují schopnost vstřebávat živiny. A ještě jedna důležitá věc: jídlo před polykáním dobře žvýkejte, aby se zlepšilo trávení a vstřebávání živin.