saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Víte, jak častá konzumace pomerančů ovlivňuje ledviny?

Pomeranče mají mnoho prospěšných vlastností pro trávení, jsou zdrojem vitamínu C a antioxidantů a mají také protizánětlivé účinky.

V posledních letech se často objevují zprávy o tom, že nějaký ovoce nebo zelenina obsahuje více vitamínu C než pomeranč, protože právě tento produkt je tradičně spojován s touto pro organismus prospěšnou látkou. Na podzim se tento chutný plod objevuje v obchodech, stejně jako mandarinky a jiné citrusové plody, které jsou sice díky skleníkům dostupné po celý rok, ale nyní jsou právě v sezóně. V České republice se tento plod dá jíst v každém ročním období.

Víte, jak častá konzumace pomerančů ovlivňuje ledviny?

Kromě vitamínu C má pomeranč mnoho dalších vlastností prospěšných pro trávení. Jsou antioxidanty, mají protizánětlivé a močopudné účinky, podporují hojení ran, bojují proti anémii, posilují imunitní systém, pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a „špatného“ cholesterolu a také předcházejí některým druhům rakoviny. Péče o pokožku a její zdravý vzhled zajišťují díky „práci“, kterou vykonávají uvnitř organismu. To je dáno obsahem flavonoidů, draslíku, beta-karotenu a vlákniny.

Je konzumace pomerančů zdravá?

Draslík, který je také ve velkém množství obsažen v banánech, je právě tím faktorem, který je může činit méně vhodnými pro určitou skupinu obyvatelstva: lidi trpící onemocněním ledvin. Podle údajů Českého fondu výživy připadá na 100 g jedlé části 200 mg draslíku a na porci (225 g) 329 mg.

Pomeranč se z 90 % skládá z vody, proto také pomáhá udržovat vodní rovnováhu v ledvinách. Mírná konzumace je klíčová ve všech případech, měla by být minimální pro popsanou skupinu (nejvýše jeden plod denně, ve formě ovoce nebo džusu), a tito lidé mohou získávat prospěšné látky obsažené v pomerančích z jiných potravin, které nejsou bohaté na draslík.

Pro zbytek populace takové omezení neplatí a v těchto případech je třeba se prostě držet rozumné konzumace: dva kusy nebo čtyři ve formě šťávy mohou být více než dostatečným množstvím, aby bylo možné získat všechny výhody bez zbytečného rizika.

Víte, jak častá konzumace pomerančů ovlivňuje ledviny?

Pokud jde o pomerančový džus, ten prakticky neobsahuje vlákninu a obsahuje méně vitamínů a minerálů než celý pomeranč, proto se doporučuje konzumovat čerstvé ovoce.

Studie doktorky, profesorky katedry výživy na Harvardské škole veřejného zdraví, také ukazuje, že pravidelná konzumace ovoce, zeleniny a pomerančové šťávy má významný vliv na zlepšení subjektivní kognitivní funkce člověka . Doktorka vedla výzkum, v jehož rámci byly po dobu 16 let analyzovány stravovací návyky 27 842 mužů ve středním věku 51 let.

Víte, jak častá konzumace pomerančů ovlivňuje ledviny?
Přesunout se na začátek