Pomeranče mají mnoho prospěšných vlastností pro trávení, jsou zdrojem vitamínu C a antioxidantů a mají také protizánětlivé účinky.
V posledních letech se často objevují zprávy o tom, že nějaký ovoce nebo zelenina obsahuje více vitamínu C než pomeranč, protože právě tento produkt je tradičně spojován s touto pro organismus prospěšnou látkou. Na podzim se tento chutný plod objevuje v obchodech, stejně jako mandarinky a jiné citrusové plody, které jsou sice díky skleníkům dostupné po celý rok, ale nyní jsou právě v sezóně. V České republice se tento plod dá jíst v každém ročním období.
Kromě vitamínu C má pomeranč mnoho dalších vlastností prospěšných pro trávení. Jsou antioxidanty, mají protizánětlivé a močopudné účinky, podporují hojení ran, bojují proti anémii, posilují imunitní systém, pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a „špatného“ cholesterolu a také předcházejí některým druhům rakoviny. Péče o pokožku a její zdravý vzhled zajišťují díky „práci“, kterou vykonávají uvnitř organismu. To je dáno obsahem flavonoidů, draslíku, beta-karotenu a vlákniny.
Je konzumace pomerančů zdravá?
Draslík, který je také ve velkém množství obsažen v banánech, je právě tím faktorem, který je může činit méně vhodnými pro určitou skupinu obyvatelstva: lidi trpící onemocněním ledvin. Podle údajů Českého fondu výživy připadá na 100 g jedlé části 200 mg draslíku a na porci (225 g) 329 mg.
Pomeranč se z 90 % skládá z vody, proto také pomáhá udržovat vodní rovnováhu v ledvinách. Mírná konzumace je klíčová ve všech případech, měla by být minimální pro popsanou skupinu (nejvýše jeden plod denně, ve formě ovoce nebo džusu), a tito lidé mohou získávat prospěšné látky obsažené v pomerančích z jiných potravin, které nejsou bohaté na draslík.
Pro zbytek populace takové omezení neplatí a v těchto případech je třeba se prostě držet rozumné konzumace: dva kusy nebo čtyři ve formě šťávy mohou být více než dostatečným množstvím, aby bylo možné získat všechny výhody bez zbytečného rizika.
Pokud jde o pomerančový džus, ten prakticky neobsahuje vlákninu a obsahuje méně vitamínů a minerálů než celý pomeranč, proto se doporučuje konzumovat čerstvé ovoce.
Studie doktorky, profesorky katedry výživy na Harvardské škole veřejného zdraví, také ukazuje, že pravidelná konzumace ovoce, zeleniny a pomerančové šťávy má významný vliv na zlepšení subjektivní kognitivní funkce člověka . Doktorka vedla výzkum, v jehož rámci byly po dobu 16 let analyzovány stravovací návyky 27 842 mužů ve středním věku 51 let.