Citrusové, tropické, lesní… ovoce je vždy dobrá volba k jídlu. Je to jeden z nejatraktivnějších produktů díky své rozmanitosti, barvám, texturám a chutím. Pokud k tomu přidáme jejich nenahraditelné výživné vlastnosti, získáme jedinečnou surovinu, kterou lze použít v tisících kulinářských pokrmech.
Světová zdravotnická organizace doporučuje konzumovat až čtyři porce ovoce denně v průběhu celého dne. Ovoce lze jíst čerstvé, připravené, jako první nebo druhý chod, jako dezert nebo dokonce jako svačinu.
Přidáním ovoce do prvních chodů jim dodáváme svěžest, barvu, ale především rozmanitost chutí. Zkusili jste někdy salát „malagena“? Brambory, treska, černé olivy, vařené vejce a pomeranč se k sobě ideálně hodí.
Hlavní chod je vždy výhrou, protože se obvykle jedná o sytější jídla, do kterých ovoce přidává nejen chuť, ale i stovky vitamínů. Ovoce a drůbež se skvěle kombinují, například kachna s hruškou. Na závěr menu, ve kterém je ovoce hlavní ingrediencí, jsme vybrali recept na karpačco z ananasu, kterému nelze odolat.
Recept na salát z Malagy
Ingredience
- 300 gramů brambor
- Sůl
- 100 gramů rozmražené tresky
- 1 pomeranč
- 50 mililitrů olivového oleje
- 1 lžíce octa
- 2 vařená vejce
- 50 gramů černých oliv
Postup
- Brambory vaříme ve slupce v hrnci s vodou a solí po dobu 20 minut, poté necháme vychladnout.
- Uvaříme tresku. 100 g rozmražené tresky dáme do hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu a sundáme z ohně. Tresku necháme v horké vodě 10 minut. Po uplynutí této doby slijeme vodu, tresku roztrháme na kousky a odložíme stranou.
- Pomeranč bez kůry nakrájíme na malé kousky.
- Připravíme zálivku z oleje, octa a soli. Smícháme 50 ml olivového oleje s 1 lžící octa a ½ lžičky soli. K tomu můžeme směs dát do uzavřené nádoby a protřepat. Odložíme stranou.
- Nakrájejte brambory a dejte je na talíř. Rozložte ostatní ingredience a dochuťte. Na vrch dejte rozmačkanou tresku, pomeranč, 2 vařená vejce nakrájená na čtvrtiny a 50 g oliv (v našem případě černých). Polijte zálivkou a podávejte.
Recept na kachnu s hruškami
Ingredience
- 1 kachna o hmotnosti 1,5 kg, nakrájená na kousky
- 8 hrušek
- 16 cibulek
- 4 decilitry starého vína
- 4 decilitry kuřecího vývaru
- 2 kousky pomerančové kůry, nakrájené na proužky
- ½ decilitru medu
- 1 snítka skořice
- 4 hřebíčky
- Olivový olej
- Sůl
Příprava
- Kousky kachny umyjte, dobře osušte a osolte, osmažte je na rozpálené pánvi se třemi lžícemi olivového oleje do rovnoměrně zlatova. Poté je přeneste do zapékací misky. Předehřejte troubu na 180 °C.
- Hrušky očistěte, rozkrojte na poloviny, odstraňte jádřince a semínka a osmažte je spolu s očistěnými cibulkami perlovými ve stejné pánvi, ve které jste smažili kachnu. Dělejte to na velmi mírném ohni, aby se nevařily ve vlastní šťávě.
- Poté do pánve přidejte staré víno, med, kuřecí vývar a koření. Vařte vše 5 minut a poté přeneste do zapékací misky a přikryjte kachnu. Pečte v troubě při teplotě 180 °C po dobu 30-45 minut.
Recept na karpačcho z ananasu
Ingredience
- 1 ananas v přírodní podobě
- 40 gramů čerstvých bobulí
- 40 gramů granátových jader
- 40 gramů cedrových ořechů
- Několik lístků máty
Postup
- Ananas očistěte, odřízněte vršek a odstraňte slupku shora dolů.
- Odřízněte spodní část a odstraňte zbytky slupky.
- Nakrájejte ananas na co nejtenčí plátky.
- Odstraňte střední část a rozložte plátky na talíře.
- Přidejte nakrájené borůvky, granátová jádra, cedrové ořechy a lístky máty.
- Nechte vychladit nebo podávejte ihned.