Ořechy jsou produktem, který se vyskytuje téměř ve všech kulturách světa. Zvláště důležitou roli však hrají v zemích Středomoří, protože jsme hlavními spotřebiteli ořechů. Kromě toho, že jsou velmi chutné, jsou bohaté na zdravé tuky, antioxidanty, rostlinné bílkoviny…
Ve skutečnosti může konzumace ořechů být velmi prospěšná pro srdce nebo pro snížení hladiny cholesterolu, pokud je začnete konzumovat v rámci vyvážené stravy, protože obsahují nenasycené mastné kyseliny a další živiny.
To znamená, že jsou ideální ke konzumaci kdykoli, protože mají mnoho vlastností, které umožňují zařadit je do každodenního jídelníčku. Jsou například ideální jako doplněk snídaně nebo svačiny, ale také jako malá svačinka mezi jídly v práci, která vám dodá energii.
Zpravidla jsou syrové nebo pražené ořechy nejlepší volbou, pokud se chceme nasytit a maximálně využít všech jejich pozitivních vlastností. Další variantou, která v současné době získává na popularitě, jsou ořechové krémy, které se lépe vstřebávají a tráví.
Ze všech jich kardiologka vybrala jeden, který je obzvláště prospěšný pro srdce: vlašské ořechy.
1. Vynikající zdroj omega-3 mastných kyselin
Tato nenahraditelná mastná kyselina má protizánětlivé účinky, pomáhá snižovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů a chrání krevní cévy.
2. Bohaté na polyfenoly
Jedná se o antioxidanty s protizánětlivými účinky, které pomáhají bojovat proti poškození způsobenému volnými radikály a chrání krevní cévy před oxidačním stresem, čímž zlepšují jejich pružnost.
3. Dobrý zdroj kyseliny listové
Obsahují kyselinu listovou, která snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho obsahují další sloučeniny prospěšné pro zdraví srdce, jako jsou zdravé tuky a antioxidanty.
4. Pomáhají zlepšit paměť a podporují učení
Jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, zejména ALA, které tělo dokáže přeměnit na DHA a EPA, živiny nezbytné pro zdraví mozku. Kromě toho vlašské ořechy obsahují vitamíny, antioxidanty, hořčík a vlákninu, které také podporují činnost mozku.