saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Doktor Abellán o konzumaci kávy: „Jako kardiolog přiznávám, že jsem si mnohokrát kladl otázku, zda je to prospěšné.“

Odborník tvrdí, že po dlouhou dobu existovala souvislost mezi tímto nápojem a zdravím, protože jeho konzumace zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci.

V současné době je pití kávy považováno za velmi jednoduchý a příjemný způsob, jak pečovat o své zdraví. Po dlouhou dobu však byla její konzumace neodmyslitelně spojena se zvýšeným rizikem různých onemocnění, zejména kardiovaskulárních.

Není proto divu, že se o jejích vlastnostech, výhodách a vlivu na zdraví vedly a stále vedou spory. „Jako kardiolog přiznávám, že jsem si mnohokrát kladl otázku, zda je káva pro srdce prospěšná. Dlouhou dobu byla souvislost mezi kávou a zdravím předmětem sporů. Když totiž pijete kávu, zvyšuje se vám krevní tlak a zrychluje se srdeční tep,“ tvrdí doktor José Abelán.

„Ale když jsme studovali jeho dlouhodobé účinky, objevili jsme dobré zprávy. Studie ukazují, že mírná konzumace kávy je spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice a některých druhů rakoviny. Může také pomoci snížit riziko vzniku cukrovky typu 2,“ dodává intervenční kardiolog pracující v Univerzitní nemocnici Santa Lucía.

Káva totiž mimo jiné obsahuje antioxidanty, které chrání krevní cévy, a proto podle odborníka mají lidé, kteří pijí „až 5 šálků kávy“, menší riziko srdečních záchvatů nebo srdečních problémů.

Doktor Abellán o konzumaci kávy: „Jako kardiolog přiznávám, že jsem si mnohokrát kladl otázku, zda je to prospěšné.“

Jaký kávu je nejlepší pít

Káva tedy skutečně pomáhá žít déle, což potvrzuje například metaanalýza zveřejněná v European Journal of Epidemiology. Ne každá káva a ne každý způsob její přípravy jsou však pro tento účel vhodné. Víme například, že káva v kapslích není kávou nejvyšší kvality.

„Ačkoli jsou všechny druhy kávy prospěšné, nejlepší je pravděpodobně filtrovaná káva, která se připravuje z mletých kávových zrn – samozřejmě přírodních – s přidáním vody, čímž vzniká jakýsi nálev. Není tak koncentrovaná a silná jako jiné druhy kávy, ale je velmi chutná. Piji právě ten. A filtrační papír zabraňuje pronikání některých prozánětlivých nebo toxických látek do nápoje,“ tvrdí.

„Káva je opravdu velmi dobrá, doporučuje se i bez kofeinu, protože káva není jen kofein. Ale pokud chcete optimalizovat a máte na výběr, zvykněte si na filtrovanou kávu,“ uzavřel odborník o jednom z nejpopulárnějších nápojů na světě.

Ve skutečnosti studie provedená španělskými vědci tvrdí, že tento typ kávy má vyšší antioxidační schopnosti než jiné druhy, jako je zmíněná káva v kapslích, která je navíc jednou z nejoblíbenějších pro domácí použití. Pokud tedy máte na výběr, vyberte si správně.

Doktor Abellán o konzumaci kávy: „Jako kardiolog přiznávám, že jsem si mnohokrát kladl otázku, zda je to prospěšné.“
Přesunout se na začátek