Léto oficiálně začíná tento víkend, ale v mé kuchyni je už v plném proudu. Zralé bobule a broskve jsou v plné sezóně a rajčata , čerstvá kukuřice, lesklé lilky a cukety čekají, až budou pozvány na stůl. Ale nedivím se vám, pokud nevíte, kde začít.
Cesta ke zdravější výživě začíná tím, že budete více vařit doma. Existuje mnoho studií, které dokazují přínos ovoce a zeleniny a ve skutečnosti i nižší spotřebu masa.
Moje strategie byla vždycky docela jednoduchá: vařit jídla ze sezónních surovin, přidat bílkoviny, které nevyžadují velkou nebo žádnou přípravu, a pak co nejvíc využít koření, bylinky a koření. Níže najdete některé z mých oblíbených tipů a receptů v angličtině.
1. Proměňte svou oblíbenou večeři v salát.
Vezměte si svůj oblíbený zdroj bílkovin – pečeného kuře, konzervované fazole, rychle připravené filé z lososa – a místo přílohy přidejte salát, zeleninu, rajčata a další zeleninu, abyste z něj udělali pestré hlavní jídlo. Dva následující recepty dělají přesně to, kombinují lososa, kuře a cizrnu s velkým množstvím zeleniny.
Salát z pečeného lososa s limetkou, chilli a bylinkami: pikantní zálivka – s limetkou, rybí omáčkou, chilli a šalotkou – je skutečnou třešničkou na dortu tohoto pětihvězdičkového receptu. Lososa můžete upéct v teplém večeru, pokud chcete být na čerstvém vzduchu, nebo ho připravit v troubě, pokud ne. Neváhejte přidat jakékoli ovoce nebo zeleninu, jako jsou okurky, rajčata, meloun, pečená cuketa nebo kukuřice. Toto jídlo s mnoha texturami je ideálním místem pro jakoukoli z nich nebo všechny dohromady.
Salát z cizrny a kuřete se zelenou harissa zálivkou: konzervovaná cizrna, opečená na pánvi s kmínem a dalšími kořeními, tvoří základ tohoto osvěžujícího salátu, který doplňuje opečená kuřecí maso a šťavnatá rajčata. Chutná zálivka z jogurtu a papriček jalapeño jídlo dokonale doplňuje.
2. Posuňte svůj vztah k tofu na novou úroveň
Pokud máte rádi zlatavou kůrku a křupavé okraje smaženého nebo pečeného tofu, možná si myslíte, že jste našli své nejoblíbenější jídlo. Ale v „tofu vesmíru“ existují i měkké, hedvábné druhy, které také stojí za ochutnání, zejména v létě, kdy horké počasí přispívá k kratší době přípravy a jemné textuře. Níže uvedený recept bez vaření na ohni vám umožní objevit měkkou stránku tofu s minimálním úsilím.
Hedvábný tofu s pikantní sójovou omáčkou: do omáčky z sezamu a sójové omáčky můžete přidat křupavé pražené arašídy, čerstvé bylinky nebo slané fermentované ingredience, jako je kimchi. Pro ještě minimalističtější verzi budete potřebovat pouze čtyři ingredience, abyste připravili lahodnou omáčku gochujang, která se podává s tímto studeným tofu.
3. Vypijte si večeři
Když je příliš horko na vaření nebo dokonce na žvýkání, studená polévka může být ideálním řešením. Studené polévky z ovoce a zeleniny jsou balzámem v horkém dni a jejich příprava je relativně snadná. Nechte se povzbudit těmito pokrmy, které se dají pít, i když je vaření to poslední, na co máte chuť.
Nejlepší gazpacho: tento recept s olivovým olejem vyžaduje několik dalších kroků (cezení, chlazení) ve srovnání s jednoduššími variantami gazpacha, ale tento česnekový elixír za to stojí. Navíc neobsahuje chléb, takže je lehčí než mnoho jiných variant. Pokud se vám nechce cedit, nechte mixér několik minut zapnutý, aby se pevné kousky dobře rozmixovaly. Získáte hustší polévku s výraznější texturou, která bude v horkém dni stejně osvěžující.
Studená okurková polévka s avokádovými toasty: toto téměř okamžité jídlo lze připravit v mixéru během několika minut. Tajemství spočívá v dochucení okurek řadou výrazných ingrediencí: česnekem a ančovičkami pro hloubku chuti, podmáslím pro kyselost a chilli papričkami jalapeño pro pikantnost. Ráda ho podávám s mini avokádovými toastem. Ale můžete se obejít i bez nich, protože tato krémová hustá polévka chutná skvěle i sama o sobě.