Kuchařské nápady
Ať už si ji kupujeme v supermarketu nebo si ji připravujeme doma, zmrzlina je s příchodem horkých měsíců skvělým pomocníkem pro naše dobré zdraví. Není jen chutná.
Zmírňuje horko, hydratuje a obsahuje důležité živiny, jako je vápník, bílkoviny a vitamíny. Zmrzlina má mnoho výhod, ale jako všechno ostatní by se měla konzumovat s mírou. Dokonce může zlepšit náladu díky produkci serotoninu a dopaminu. Kdo může odolat smyslovému a emocionálnímu potěšení z zmrzliny?
Za prvé, díky své nízké teplotě poskytuje okamžitý pocit chladu, což je obzvláště příjemné v létě. V horkých dnech zmrzlina pomáhá udržovat příjemnější tělesnou teplotu. Za druhé, protože se skládá převážně z vody, přispívá k hydrataci organismu, což je při vysokých teplotách velmi důležité. Nezapomeňte, že zmrzlina, zejména ta z mléčných výrobků, je zdrojem vápníku, bílkovin, vitamínů a minerálů. A také energie, protože obsahuje sacharidy.
Zmrzlina v kornoutech
Kromě toho, že je zdravá, je zmrzlina k dispozici pro každý vkus. Existují kornouty, které jsou stále originálnější. Chcete vyzkoušet mango a vanilku? Nebo snad karamel a čokoládu? Zmrzlina typu bonbon – skutečné pokušení. Například bílá čokoláda s lesními ořechy, pistáciemi a mandlemi nebo křupavé sušenky a smetana.
Někteří dávají přednost zmrzlině v kelímcích, která je ideální pro společnou konzumaci. Co třeba tiramisu s kávou a mascarpone, inspirované Římem, nebo smetanový krém s mangovou omáčkou a kousky bílé čokolády? Velký úspěch má také sendvičový formát, zejména zmrzlina se sýrem, sušenkami a kousky malin. Pokud máte raději eskymáky, směs zmrzliny s ovocnou příchutí vás osvěží díky vysokému obsahu vody.
Ovocná zmrzlina
V supermarketu najdete velký výběr zmrzliny. A nejen to.
Domácí zmrzlina s sušenkami
Ingredience:
4 vaječné bílky
250 ml smetany
12 sušenek Maria
1 čajová lžička skořice
100 ml kondenzovaného mléka
1 špetka soli
100 g hnědého cukru
Příprava
1. Sušenky rozdrobte a přidejte do kondenzovaného mléka. Přidejte skořici.
2. V misce smíchejte vaječné bílky s hnědým cukrem a šlehejte do pěny. Smetanu šlehejte do polotuhého stavu.
3. Přidejte šlehané vaječné bílky do smetany. Dobře promíchejte a přidejte kondenzované mléko s sušenkami a skořicí, opatrně promíchejte lžící.
4. Vložte do mrazáku a každou půlhodinu promíchejte metličkou, asi pětkrát, aby hmota nabrala objem.
5. Zmrzlinu podáváme s sušenkami a vaflemi.
Petit fours ze zmrazeného jogurtu s červenými bobulemi
Ingredience
1 balení malin
1 balení borůvek
12-15 jahod
500 g přírodního jogurtu s cukrem po řeckém způsobu
Příprava
1. Formu důkladně umyjte a do každé přihrádky formy dejte lžíci řeckého jogurtu, tak aby byly naplněny trochu více než z poloviny. Vložte do mrazáku a připravte bobule.
2. Maliny rozkrojte na poloviny, jahody nakrájejte na kolečka, odstraňte zelené části, borůvky nechte celé.
3. Formu vyjmeme z mrazáku a do středu dáme polovinu maliny, jednu borůvku a několik plátků jahod.
4. Přidáme ještě trochu jogurtu a dáme do mrazáku minimálně na 2 hodiny. Vyjmeme z formy a můžeme si pochutnat.
Jogurtová zmrzlina s maracujou
Ingredience
7 přírodních jogurtů s cukrem
1 balení mražené maracujové dužiny
3 plody maracuji
12 kulatých zázvorových sušenek
Příprava
1. Smíchejte jogurty s předem rozmraženou dužinou marakuji.
2. Vystelte válcovité formy (vhodné pro zmrazování) potravinářskou fólií.
3. Rozřízněte plody marakuji a dužinu rozložte na zmrzlinu. Ozdobte zbývajícími zázvorovými sušenkami.
4. Omáčka: na mírném ohni smíchejte 1/2 sklenice vody, cukr a 1 čajovou lžičku kukuřičného škrobu. Před varem přidejte 1/2 čajové lžičky dužiny marakuji. Nechte vychladnout a smíchejte s 2 čajovými lžičkami pomerančového likéru.
5. Nalijte směs do formy a přikryjte víkem.
Vložte do mrazáku na 12 hodin. Během této doby zmrzlinu několikrát vyjměte a rozbijte vidličkou, aby se rozbily krystalky.
6. Zázvorové sušenky dejte na talíře.
7. Vyjměte zmrzlinu z formy (vyndejte ji několik minut před podáváním).
Ovocné kalipos
Ingredience:
1 sklenice melounové šťávy
1 sklenice citronové šťávy
1 sklenice pomerančové šťávy
1 hrst borůvek
1 hrst jahod
½ kiwi
Kousek melounu
Příprava
1. Nalijte citronovou šťávu do první formy. Přidejte několik bobulí borůvek a formu uzavřete.
2. Nalijte pomerančovou šťávu do druhé formy. Přidejte kousky jahod podle chuti a uzavřete.
3. Do poslední formy přidejte melounovou šťávu. Přidejte kousky kiwi a uzavřete.
4. Vložte všechny formy do mrazáku a nechte zmrazit alespoň na čtyři hodiny. Můžete podávat s ovocným salátem nebo kousky melounu, borůvkami nebo rybízem. Červené ovoce je bohaté na antioxidanty, které jsou prospěšné jak pro děti, tak pro dospělé.