saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Jak přirozeně zmírnit nadýmání doma: nejlepší potraviny

Ve vaší domácnosti najdete několik potravin, které jsou zdrojem probiotik nezbytných pro obnovení rovnováhy bakteriální flóry a prevenci drobných i závažných zdravotních potíží.

O probiotikách se hodně mluví a víme, že jsou velmi prospěšné, ale když dojde na jejich definici, většina Španělů, kteří je konzumují, nedokáže dát přesnou odpověď. Pro objasnění tohoto pojmu, probiotika jsou prospěšné bakterie, které žijí v našem střevě a jejich funkcí je obnovovat rovnováhu bakteriální flóry a předcházet drobným i závažným poruchám v organismu. To je důležité pro zdravý a vyvážený životní styl po celý rok.

Když je tato rovnováha narušena, projevy mohou být velmi složité, od podrážděného střeva až po nadýmání; může to být způsobeno stresem, nesnášenlivostí nebo infekcemi a regulace pomocí určitých potravin bohatých na probiotika pomáhá jejich ochranné funkci.

Ve vaší domácnosti je několik potravin, které jsou důležitým zdrojem probiotik pro obnovení rovnováhy bakteriální flóry a prevenci drobných i závažných zdravotních potíží.

Potraviny, které jsou zdrojem probiotik

Mnoho běžných potravin je zdrojem probiotik. Například jogurt, zejména pokud obsahuje bifidus: pomáhá trávení a snižuje nadýmání. Můžete také zvolit kefír, „živý“ fermentovaný nápoj podobný jogurtu. Má mnohem větší probiotický účinek: někteří si ho dokonce „pěstují“ doma, aby rostl a množil se, a pak ho rozdávají v rámci řetězce dobré vůle. Lze ho také koupit v obchodech.

Jak přirozeně zmírnit nadýmání doma: nejlepší potraviny

Kysané zelí je dalším skvělým prostředkem na hubnutí v oblasti břicha a na vrácení kolen, když se díváte dolů. Jedná se o fermentované zelí, které je velmi oblíbené v německé kuchyni. Snižuje tvorbu plynů a zlepšuje trávení, ale je třeba ji jíst nepasterizovanou, aby se zachovaly prospěšné bakterie.

Okurky, klasický nakládaný produkt aragonské kuchyně, jsou také velmi prospěšné pro mikroflóru. Pro tyto účely by však neměly být nakládány v octu, ale pouze v slaném nálevu.

Nezapomeňte ani na tvaroh, zejména pokud je na etiketě uvedeno, že obsahuje aktivní kultury. Je velmi dobrý jako příloha k salátům nebo zelenině.

Dalšími produkty prospěšnými pro bakteriální flóru jsou česnek, banány, oves a červená cibule. Probiotika jsou také obsažena v produktech, které se do západní kuchyně dostaly z Asie, jako je kimchi (které také obsahuje vitamín C, karoten a vápník), tempe nebo miso, velmi oblíbené v japonské kuchyni ve formě polévky.

Jak přirozeně zmírnit nadýmání doma: nejlepší potraviny

Mezi nejnovější módní trendy patří kombucha, nápoj, který se objevil ve Španělsku před třemi až čtyřmi lety; jedná se o fermentovaný čaj s fruktózou, který se podává s různými ovocnými příchutěmi. A konečně natto – jeden z nejneobvyklejších produktů v naší zemi: vyrábí se ze sóji a fermentuje se bakterií Bacillus subtilis. Obsahuje probiotika, vitamíny a esenciální aminokyseliny, ale není vhodný pro všechny: jeho silný zápach a pastovitá konzistence odrazují mnoho potenciálních spotřebitelů.

Jak přirozeně zmírnit nadýmání doma: nejlepší potraviny
Přesunout se na začátek