Léto je v plném proudu a fazole jsou v plné sezóně. Na každém kroku nás lákají jasně zelené fazole prodávané na trzích, v supermarketech a zeleninových obchodech, a milovníci této pochoutky leží šťastně s plnými břichy. Patřím mezi „fanynky fazolí“ a miluji je v jakékoli podobě. Nejčastěji jsem je prostě vařila a jedla jako chipsy, ale nedávno mě napadla jiná myšlenka. Do akce jsem zapojila mixér a musím říct, že tato pasta je opravdovým zjevením.
Fazole jsou jednou z těch věcí, které buď milujete, nebo upřímně nenávidíte, a nic mezi tím. Některým vadí jejich intenzivní zápach, který se objevuje během vaření (ale s tím se dá vypořádat), a také nadýmavé vlastnosti, po kterých se břicho změní v balón (s tím se také dá vypořádat). Pokud patříte mezi milovníky fazolí, určitě vyzkoušejte můj recept na fazolovou pastu s fetou, chilli a petrželkou. Je jemná, krémová, s lehkou pikantností a na čerstvém chlebu chutná jako splněný sen. Podívejte se na naše video a vyzkoušejte recept – i skeptik si s chutí dá ještě jeden sendvič.
Fazoleová pasta na sendviče. Vezměte několik ingrediencí a mixér
Ingredience:
- asi 400 g vařených fazolí (já měla 500 g, ale… trochu jsem je rozmixovala),
- polovina malé chilli papričky,
- 60 g řeckého sýra,
- 1 velký stroužek česneku,
- špetka petrželky,
- sůl a pepř podle chuti,
- několik tenkých plátků uzeného slaniny.
Chutná pasta z fazolí a fety – způsob přípravy:
- Nejprve fazole uvařte v mírně osolené vodě. Když změknou, slijte vodu a nechte vychladnout. Zatímco fazole chladnou, připravte slaninové chipsy. Plátky položte na studenou suchou pánev a zapněte plotnu na střední výkon. Smažte, dokud slanina nebude křupavá. Poté ji osušte na papírové utěrce, aby se zbavila přebytečného tuku.
- Až fazole vychladnou, máte dvě možnosti: do pasty můžete použít fazole se slupkou nebo je oloupat. Já jsem fazole oloupala a slupky odložila stranou – z nich se dá připravit chutná předkrm. Poté jsem fazole přendala do misky a začala připravovat přísady.
- Papriku jsem nakrájela na jemno (předtím jsem odstranila semínka, protože jsem nechtěla, aby pasta byla příliš pikantní). Nakrájela jsem také petržel a oloupala stroužek česneku.
- Všechny ingredience jsem spolu s řeckým sýrem přidala do misky s fazolemi. Přidala jsem sůl a pepř podle chuti a vše promíchala, až vznikla homogenní pasta. Pasta byla hotová a navrch jsem ji posypala drcenými slaninovými chipsy pro ozdobu a chuť. Plátek žitného chleba jsem bohatě namazala pastou a rozplývala se štěstím.
Užitečné rady, nebo co udělat, aby fazole nezapáchaly a nezpůsobovaly nadýmání?
Fazole, bohužel, nezapáchají příjemně, a to všichni dobře víme. Nepříjemný zápach lze však snadno odstranit a zároveň fazole učinit lehčí na trávení a výrazně méně nadýmavé. Tajemství spočívá v přísadách – nepříjemný zápach fazolí skvěle odstraní čerstvý kopr, větvičky libečku nebo čemenka. Pokud však po konzumaci fazolí nechcete trpět nadýmáním a zažívacími potížemi, pomůže vámkmín, čerstvá petržel nebo sušený bazalka. Pamatujte také, že fazole bez slupky způsobují nadýmání o něco méně než fazole se slupkou.