Je to možné? Může konzumace jednoho z nejoblíbenějších horkých nápojů skutečně ovlivnit délku života? Vědci tvrdí, že ano, ale pouze za předpokladu, že budete pít určité množství kávy a vzdáte se některých přísad.
Vědci analyzovali data a dospěli k závěru, že káva může ovlivnit délku života.
Káva pro dlouhověkost?
V rámci studie vědci analyzovali data 46 tisíc dospělých lidí, která zahrnovala devět cyklů Národního průzkumu zdraví a výživy v letech 1999 až 2018.
Odborníci pečlivě studovali, jakou kávu dospělí pili, s jakými přísadami a také počet šálků vypitého nápoje denně. Poté porovnali své pozorování s faktory vedoucími k ukončení života (jako je rakovina, kardiovaskulární onemocnění atd.).
Ukázalo se, že konzumace až tří šálků černé kávy nebo kávy s nízkým obsahem přidaného cukru a nasycených tuků byla spojena se 14% snížením rizika úmrtí z jakékoli příčiny ve srovnání s lidmi, kteří kávu nepili. Důležité: „nízký“ obsah cukru podle vědců představuje půl čajové lžičky cukru na šálek o objemu 237 ml. Pokud jde o „náhražky“, měli byste se držet 5 lžic 2% mléka nebo 1 lžíce smetany do kávy na stejný šálek. Pokud se budeme řídit těmito doporučeními a nepřekročíme množství přísad do kávy, můžeme skutečně snížit riziko vážných onemocnění a v důsledku toho si fakticky „prodloužit“ život.
Proč je káva prospěšná pro zdraví?
Prospěšnost kávy pro zdraví pravděpodobně pochází z biologicky aktivních látek obsažených v kávových zrnech, jako je kofein a kyselina chlorogenová.
3 šálky kávy denně – recept na dobré zdraví.
Podle nejnovějších údajů může konzumace kávy přinést našemu organismu mnoho výhod:
- Obsahuje mnoho antioxidantů – káva je bohatým zdrojem antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, zpomalují procesy stárnutí a chrání buňky.
- Podporuje činnost mozku – kofein může zlepšovat paměť, koncentraci, bdělost a náladu.
- Snižuje riziko neurodegenerativních onemocnění – pravidelná konzumace kávy je spojena s nižším rizikem vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
- Podporuje metabolismus a spalování tuků – kofein může dočasně zrychlit metabolismus a podporovat spalování tukové tkáně.
- Snižuje riziko vzniku cukrovky typu 2 – studie ukazují, že lidé, kteří pijí kávu, mají nižší riziko vzniku cukrovky typu 2.
- Má ochranný účinek na játra.