Stručková fazole může být jedovatá.
Lusková fazole je opravdovou pochoutkou pro gurmány, ale málokdo ví, že obsahuje jedovatou látku. Fazole je třeba správně připravit, aby se předešlo problémům. O co jde?
- Lusková fazole pochází z Ameriky, ale v České republice je oblíbenou sezónní a kulturní zeleninou.
- V syrovém stavu může být jedovatá kvůli fazinu – vyžaduje důkladné vaření.
- Je třeba se vyvarovat lusků se skvrnami a zeleninu vždy dobře umýt a očistit.
- Obsahuje vitamíny, vlákninu a antioxidanty – podporuje trávení a chrání před nemocemi.
Lusková fazole – zdravá zelenina, ale pouze po uvaření
Lusková fazole, neboli odrůda fazole obecné (Phaseolus vulgaris), je druh jednoleté rostliny patřící do čeledi bobovitých (Fabaceae). Ačkoli ji jíme v Evropě, pochází z Jižní a Střední Ameriky. V Česku se uchytila bez problémů a vyskytuje se u nás výhradně jako kulturní rostlina.
Češi mají fazole rádi.
Běžné fazole se konzumují ve formě semínek, zatímco odrůdy fazolí, o kterých zde píšeme, se jedí ve forměcelých lusků. V Česku je sezóna fazolí na konci června a začátku července. V tomto období je k dostání v obchodech v čerstvé formě, bez zmrazení a zpravidla za rozumnou cenu.
Lusková fazole – může být jedovatá?
Lusková fazole je v České republice velmi oblíbená zelenina, kterou jíme zmrazenou po celý rok. Je to křupavá, chutná a zdravá zelenina. Nesprávná příprava fazolí však může způsobit, že budou jedovaté. Obsahují totiž fazín. Jedná se o toxickou látku, která může vyvolat zvracení, nevolnost a bolesti břicha. Fazole je nutné správně připravit, aby se zbavily škodlivých látek.
To ale není vše – je třeba také věnovat pozornost skvrnám, které se objevují na luscích. Jejich příčinou je teplotní stres, škůdci nebo bakterie. V takovém případě by se zelenina neměla konzumovat, ale vyhodit do odpadu. Jak zajistit, aby konzumace fazolí nepředstavovala nebezpečí pro nás a naši rodinu? Dodržujte následující jednoduchá pravidla:
- Mytí – fazole je třeba důkladně umýt pod tekoucí vodou.
- Odstranění vad – poškozené části je třeba odříznout a skvrnité lusky odstranit.
- Důkladné tepelné zpracování – fazole je třeba vařit v vroucí vodě po dostatečně dlouhou dobu.
Jak připravit fazole?
V obchodě je také třeba dávat pozor – vhodné fazole mají jasně zelenou barvu, pevnou konzistenci a nejsou skvrnité. V případě žluté odrůdy by samozřejmě měla být barva jasně žlutá, nikoli zelená.