Domácí recepty s česnekem.
Objevte nejlepší recepty s česnekem: omáčky, přílohy, polévky, maso a mnoho dalšího. Plná chuť a prospěšné vlastnosti ve vaší kuchyni.
Aromatický, levný a bohatý na živiny, česnek je nenahraditelná přísada, která promění jakékoli jednoduché jídlo v delikatesu. Díky obsahu sirných sloučenin působí jako přírodní antibiotikum, zlepšuje trávení a zesiluje chuť.
Vlastnosti česneku: přírodní antibiotikum, podporuje trávení, zesiluje chuť.
Druhy česneku: bílý (klasický a ostrý), fialový (sladší), černý (fermentovaný a balzamický), práškový (praktický).
Tipy pro snadné čištění a snížení ostrosti: stroužek rozdrťte boční stranou nože, abyste oddělili slupku; pokud chcete, aby byl česnek měkčí, odstraňte střední část nebo ho namočte na 10 minut do mléka.
Smíchejte změkčené máslo s nasekaným česnekem, petrželkou a špetkou soli. Potřete plátky bagety, pečte 10 minut při 200 °C a podávejte s bublinkovou omáčkou.
Těstoviny s česnekem a máslem.
Opečte plátky česneku na olivovém oleji do zlatova, přidejte chilli papričku a al dente uvařené špagety. Přidejte čerstvou petrželku a trochu vody, ve které se vařily těstoviny, aby se omáčka spojila.
Žampiony s česnekem
Nakrájený česnek osmažte na oleji, přidejte čtvrtky žampionů a osmažte na silném ohni. Přidejte sůl, bílé víno a petržel. Hotovo za 8 minut.
Hlavní jídla, ve kterých hraje česnek hlavní roli.
Kuře s česnekem
Kousky kuřete marinujte se solí, pepřem a velkým množstvím rozdrcených stroužků česneku. Osmažte na oleji, přidejte víno a duste pod pokličkou 25 minut, dokud nevznikne hustá omáčka.
Kastilská polévka (s česnekem).
Osmažte nakrájený česnek na oleji, přidejte kostky černého chleba, papriku a vývar. Vařte 15 minut a ozdobte vejcem pošírovaným.
Ryba v troubě s česnekem a petrželkou.
Filet z tresky potřete směsí česneku, petrželky, citronu a oleje. Pečte 12 minut při 180 °C; výsledek je šťavnatý a voňavý.
Recepty se syrovým česnekem, které jsou prospěšné pro zdraví.
Veganský česnekový omáčka.
Namočené kešu ořechy rozmixujte s česnekem, citronovou šťávou, olejem a vodou do husté krémové konzistence; ideální do salátů.
Domácí aioli bez vajec.
Sójové mléko, olej, česnek a sůl rozmixujte mixérem do konzistence majonézy.
Mezinárodní pokrmy s česnekem.
Humus s česnekem.
Cizrna, tahini, citron a jeden nebo dva stroužky česneku rozmixujte v mixéru; přelijte olejem a posypte paprikou.
Řecký tzatziki.
Jogurt, vymačkaná nastrouhaná okurka, lisovaný česnek, máta a olivový olej; ideální k lavashu.
Krevety po španělsku.
Osměňte česnek a chilli papričky na oleji, přidejte krevety a vařte 2 minuty. Posypte petrželkou.
Recepty s česnekem ve fritéze nebo Thermomixu Česnek pečený v Thermomixu.
Oloupané stroužky vařte v oleji 45 minut při 80 °C. Získáte olejnaté stroužky a voňavý olej.
Česnekové chipsy ve fritéze.
Tenké plátky pokapané olejem; 6 minut při 180 °C pro křupavou svačinku bez smažení.
Pyré z pečeného česneku.
Celé hlávky pečte 30 minut; dužinu vymačkejte a rozmačkejte s trochou oleje. Dodává polévkám a omáčkám sladkou chuť.
Často kladené otázky
- Jak zmírnit chuť syrového česneku? Odstraňte klíček, naložte do mléka nebo citronu na 10 minut a použijte v mírném množství.
- Jaké jsou prospěšné vlastnosti česneku pro zdraví? Působí jako přírodní antibiotikum, pomáhá regulovat krevní tlak a podporuje trávení díky alicinu a antioxidantům.
- Jak dlouho se kandovaný česnek skladuje? Až dva týdny v lednici, zcela pokrytý olejem a v vzduchotěsné nádobě.
- Lze zmrazit oloupaný nebo vařený česnek? Ano. Zmrazte ho v sáčcích, ze kterých jste odstranili vzduch; zachová si aroma a texturu po dobu 6 měsíců.