Jak uvařit fazole, aby nechutnaly jako noční můra z mateřské školky? Stačí na konci vaření přidat jednu jednoduchou ingredienci, která zlepší jejich strukturu a barvu. Fazole budou křupavé a chutné – děti budou nadšené a vy budete překvapeni tichem během oběda.
Zelené, žluté, nebo možná fialové? V sezóně chřestu je v mé kuchyni místo pro jakékoli množství a jakoukoli barvu. Je to jedna z mých oblíbených zelenin – hlavně proto, že se skvěle hodí k mnoha jídlům. Ráno ji přidávám do míchaných vajec, v poledne zapékám pod bešamelem a večer podávám studenou.
Jak zesílit barvu fazolek?
Nejprve odkrojím konce a spolu s nimi odstraním podélnou žilku. Poté fazolky omyju pod tekoucí vodou, zaliju studenou vodou a vařím 10–15 minut. Čas od času zkontroluji měkkost, protože nechci, aby se fazole rozvařila – doba vaření závisí na velikosti lusků.
Aby fazole zachovaly krásnou barvu, na konci vaření přidám lžičku citronové šťávy. Pro zvýraznění chuti přidám ještě půl lžičky soli a trochu cukru, jak mi poradila babička.
To se vždy vyplatí udělat po uvaření fazolí
Další věc, kterou vždy dělám, je blanšírování: fazole vyložím na cedník a poliju ledovou vodou z kohoutku. Tímto způsobem dokončím proces přípravy lusků, díky čemuž nezměknou více, než je třeba, a prostě lépe chutnají.
V létě je ráda podávám večer s jednoduchými přílohami v italském stylu. Smíchám je s olivovým olejem a velmi jemně nakrájeným česnekem a posypu strouhaným parmazánem.