saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Pečte rybu tímto způsobem. Bude chutnat jako v dobré restauraci

Ryba z trouby je delikatesa, ale pouze pokud je správně připravená. Klíčem k úspěchu je, aby byla šťavnatá, voňavá a chutná. Pokud je u vás vždy příliš suchá a bez chuti, pravděpodobně děláte základní chyby začínajících kuchařů. Abyste se vyhnuli dalšímu zklamání, hned se naučte, jak ji správně upéct.

Ryba z trouby je suchá? Použijte jednoduchý trik a od dnešního dne bude vždy šťavnatá.

Ryba z trouby je ideální pro rafinovaný oběd nebo večeři. Jídlo však členy domácnosti nepotěší, pokud losos nebo platýs po upečení nebude dokonale šťavnatý a aromatický, ale suchý a bez chuti.

Aby byla vždy dokonalá, je třeba dodržovat několik základních pravidel.

Pečte rybu tímto způsobem. Bude chutnat jako v dobré restauraci

Nedělejte tuto chybu při pečení ryby v troubě. Kvůli tomu je suchá a bez chuti

Vždy pečete rybu v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia? To je častá chyba, kvůli které je ryba suchá a bez chuti, protože stráví v troubě příliš mnoho času.

V mnoha případech je lepší mírně zvýšit výkon ohřívače a zkrátit dobu pečení ryby. Nebojte se mírně zvýšit teplotu u některých druhů ryb, například lososa nebo platýse. Díky tomu zůstanou zvenku křupavé a uvnitř příjemně šťavnaté.

Samozřejmě hodně záleží na druhu a hmotnosti ryby, kterou chcete připravit. Filety, malé a tenké ryby je obecně lepší péct při nižší teplotě a po kratší dobu. U velkých a těžkých ryb můžete jít na vyšší teplotu, protože vyžadují delší dobu pečení v troubě. To platí zejména pro tresku, okouna nebo doradu, které se obvykle pečou celé.

Jaká teplota je nejvhodnější pro pečení ryb? To závisí na mnoha faktorech

Teplota 180–190 stupňů Celsia se často doporučuje jako univerzální teplota pro pečení ryb v troubě. Je to dobrá volba pro 15–20 minutové pečení libového filé z tresky nebo soli.

Pokud chcete dosáhnout křupavé kůrky, použijte vyšší teplotu kolem 200 stupňů Celsia, doporučenou pro tučné mořské ryby, například filé z lososa, které by se mělo takto připravovat asi 20 minut, pokud nechcete, aby bylo jemnější.

Pečte rybu tímto způsobem. Bude chutnat jako v dobré restauraci

Celou mořskou rybu (asi 1,5 kg) spolu s kůží vložte do trouby předehřáté na 220–230 stupňů Celsia na 25–30 minut. Její kůže je dostatečně silná, aby i přes tak vysokou teplotu zůstala uvnitř šťavnatá.

Sladkovodní ryby by se měly péct při nižší teplotě, například 180 stupňů Celsia, protože rychle vysychají. V tomto případě je také nutné přísně dodržovat doporučenou dobu pečení. Pokud se však ryba peče celá, v alobalu, s velkým množstvím přísad, které ji zvlhčují, lze teplotu mírně zvýšit.

Jak zkontrolovat, zda je pečená ryba hotová? Existuje jednoduchý trik

Chcete-li zkontrolovat, zda je pečená ryba hotová, použijte vidličku. Je hotová, pokud je maso bílé, neprůhledné a snadno se rozdělí uvedeným příborem. U tučných druhů ryb, například lososa, by teplota uvnitř ryby měla být asi 45-50 stupňů Celsia. Můžete ji snadno zkontrolovat pomocí kuchyňského teploměru.

Pečte rybu tímto způsobem. Bude chutnat jako v dobré restauraci
Přesunout se na začátek