Kilogram ovoce se dá sníst najednou, ale pokud se zdržíte, šťavnaté, zralé, ale stále pevné třešně se stanou ideálním produktem pro zavařování. Tajemství chuti spočívá v ingrediencích zálivky. Zmizí část ještě během dovolené a sklenice se nedožijí zimy? Určitě ano, protože mají vynikající chuť.
Nakládané třešně ve sklenicích – delikatesa do spíže
Až cena třešní přestane způsobovat bolesti hlavy, jak jsme informovali již v květnu, nastane čas na domácí zavařování. Tyto plody se skvěle hodí jak na džemy, tak na slaná jídla.
Jaké třešně vybrat na nakládání?
Při výběru třešní na nakládání je nejlepší se zaměřit na ty, které dosáhly plné zralosti, ale zároveň si zachovaly svou pevnost. Takové ovoce se během nakládání nerozpadne a zachová si lákavý vzhled a chuť. Je třeba si uvědomit, že před vložením do sklenic by se neměly odstranit stopky. Stopky nejen usnadňují pozdější vyjmutí plodů, ale jsou také cenným zdrojem živin. Obsahují hodně draslíku, manganu a mědi, stejně jako antioxidanty, které pomáhají zpomalit procesy stárnutí organismu.
Recept na nakládané třešně
Takto připravené ovoce se určitě bude vynímat na pozadí sladkých zavařenin z třešní. Můžete je použít jako předkrm k studeným pokrmům nebo jako přílohu k pečenému masu, například na sváteční stůl.
Ingredience:
- 1 kg třešní,
- 3-4 hřebíčky na sklenici,
- 3-4 semínka majoránky na sklenici,
- polovina malé lžičky žluté hořčice na sklenici,
- několik tenkých plátků zázvoru na sklenici,
- 250 ml suchého bílého vína,
- 100 ml bílého vinného octa,
- necelá sklenice cukru,
- 2 lžíce medu,
- 1 lžička soli,
- 1 lžička kůry z opařeného pomeranče.
Postup přípravy:
- Třešně umyjte, osušte a odřízněte polovinu stopek.
- Přemístěte bobule do vyvařených sklenic.
- Do každé sklenice přidejte hřebíček, voňavý pepř, žlutou hořčici a plátky zázvoru.
- Připravte marinádu ze suchého bílého vína, bílého vinného octa, cukru, medu, soli a pomerančové kůry. Všechny ingredience zahřejte v hrnci s tlustým dnem až k varu.
- Sklenice s třešněmi zalijte horkou marinádou.
- Sklenice pevně uzavřete a pasterizujte je v mírně vroucí vodě po dobu 20 minut.
- Nakládané třešně chutnají nejlépe asi po dvou týdnech.