Pokud máte rádi fazole, určitě byste měli vědět, jak je správně připravit. Mnoho lidí se rozhodne namočit je přes noc, ale existuje mnohem lepší způsob, jak dosáhnout plné chuti. Podívejte se, co je třeba udělat.
Stojí za to jíst fazole?
Fazole jsou velmi zdravé a při správné přípravě mohou být opravdu chutné. Jak však víme, člověk nežije jen chutí. Neméně důležité jsou v potravinách živiny. Fazole jsou velmi cenné a před jejich přípravou je dobré se seznámit s jejich vlastnostmi.
Za prvé, fazole lze přidávat do mnoha pokrmů díky své univerzálnosti a multifunkčnosti. Rozlišujeme bílé, červené, zelené, černé fazole a fazole mungo. Důležité je, že fazole obsahují velké množství bílkovin, protože na 100 g připadá asi 21-25 g této složky.
Kromě toho obsahují vitamíny, včetně vitamínů skupiny B, a minerály, jako je vápník, draslík, železo, hořčík, mangan, zinek a síra, které jsou nezbytné pro normální fungování našeho organismu.
Aby však fazole nakonec chutnaly, musíme vědět, jak je správně připravit. Ukazuje se, že není nutné je namáčet přes noc. Vyzkoušejte tento způsob.
S čím lze fazole kombinovat?
Bílé fazole se velmi často používají v pokrmech tradiční polské kuchyně. Červené fazole se zase nejčastěji používají v pokrmech připravovaných v mexickém stylu. Skvěle se hodí jako příloha k polévkám, zeleninovým ragú, pokrmům s těstovinami a mnoha dalším chutným jídlům.
Mnoho lidí se před přípravou fazolí rozhodne je namočit do vody, nejčastěji přes noc. Existuje však i jiný způsob. Předběžné namočení fazolí samozřejmě není špatný nápad, ale pokud jste na to zapomněli, nezoufejte, nic se neděje. Nabízíme vám řešení tohoto problému.
Rychlá příprava fazolí
Jak jsme již zmínili, pokud jste zapomněli fazole namočit, není to konec světa, protože existuje jednoduché řešení tohoto problému. Nabízíme vám jiný způsob přípravy tohoto produktu.
Stačí nalít vodu do hrnce a fazole v ní přivést k varu. Poté vypněte sporák a fazole nechte v horké vodě asi hodinu. Po uplynutí této doby fazole sceďte a důkladně propláchněte, poté je vložte zpět do hrnce, tentokrát s čistou vodou obohacenou o půl lžičky soli. Poté vařte jako obvykle asi 30-45 minut na mírném ohni pod pokličkou.
Tento způsob přípravy fazolí určitě funguje. Určitě ho vyzkoušejte.