saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Hřebenatka s touto přísadou pomáhá srdci a hubnutí

Ačkoli hřebenatka mnohým připomíná babiččinu kuchyni a sušená rajčata italské předkrmy, společně tvoří nejen výjimečně aromatickou, ale i zdravou kombinaci. Tuto kombinaci stojí za to znovu objevit – jak v rostlinné, tak v tradiční stravě. Co přesně se skrývá v těchto dvou ingrediencích a jak je lze použít společně?

Pohanka se nenechá zkazit

Pohanková krupice je nejoblíbenější jako příloha k druhému chodu. Skvěle se hodí také jako přísada do polévek nebo jako doplněk do vývaru. Pohanková krupice je produkt bohatý na bílkoviny.

Hřebenatka s touto přísadou pomáhá srdci a hubnutí

Jejich obsah se pohybuje od 10 do 16 procent, v závislosti na původu. Tato bílkovina má podobnou hodnotu jako bílkovina získaná z luštěnin. Podle výzkumů 100 g pohankové krupice pokrývá denní potřebu organismu bílkovin, které si organismus nedokáže sám vyrobit, včetně lysinu.

Je také bohatá na vlákninu, která je zodpovědná za správnou funkci trávicího traktu. Její prospěšné vlastnosti doplňuje vysoký obsah vitamínů a minerálních látek, jako je vápník, železo, zinek a vitamíny skupiny B.

Díky nízkému glykemickému indexu je bezpečná pro osoby trpící zejména cukrovkou. Neobsahuje lepek, takže ji mohou konzumovat i lidé trpící celiakií.

Z Itálie do České republiky

Rajčata jsou zelenina, kterou dobře známe všichni. Jsou dobrým zdrojem vitamínu C, draslíku a dalších živin. 100 g čerstvých rajčat obsahuje pouze 18 kcal. Zcela jinak je tomu u sušených rajčat.

Sušené rajčata jsou mnohem zdravější než čerstvá. Obsahují výrazně více lykopenu – sloučeniny patřící do skupiny karotenoidů. Tato sloučenina je silným antioxidantem. To znamená, že chrání před volnými radikály, které přispívají k rozvoji onemocnění, jako je rakovina. Sušené rajčata také obsahují draslík, ve 100 g sušených rajčat je ho 12krát více než ve 100 g čerstvé zeleniny. Takové množství sušených rajčat tedy pokryje denní potřebu draslíku.

Co nám kombinace těchto dvou ingrediencí přináší?

Hřebenatka s touto přísadou pomáhá srdci a hubnutí

Tyto dvě ingredience se navzájem doplňují:

Bílkoviny + antioxidanty – cereálie dodávají aminokyseliny a rajčata chrání buňky před poškozením.

Hořčík a draslík – oba produkty podporují nervový systém a krevní oběh.

Sytost a nízká kalorická hodnota – porce jídla z kaše a sušených rajčat může být sytá, ale ne těžká,

Bez lepku a s nízkým glykemickým indexem – ideální pro lidi, kteří drží nízkosacharidovou dietu nebo trpí inzulinovou rezistencí.

Co z nich uvařit?

Tuto kombinaci lze použít různými způsoby. Například v vegetariánských burgerech, plněných cuketách, pohankovém rizotu nebo jednoduše v směsi pohanky se sušenými rajčaty a pestem. Jednou z nejzdravějších variant je však příprava salátu, který zasytí, vyživí a zlepší náladu. Nevěříte? Vyzkoušejte sami.

Ingredience:

  • sklenice vařené pohanky (nejlépe nepražené),
  • 6-8 sušených rajčat v olivovém oleji,
  • 1/2 červené cibule,
  • 2 hrsti čerstvé rukoly,
  • 2 lžíce dýňových semínek (pražených),
  • šťáva z 1/2 citronu,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • lžička dijonské hořčice,
  • sůl, pepř, podle chuti bylinky (bazalka, tymián).

Příprava:

Uvařte pohanka a nechte vychladnout. Sušené rajčata osušte od přebytečného oleje papírovou utěrkou. Nakrájejte je na proužky. Cibuli očistěte a nakrájejte na tenké proužky. V malé misce smíchejte citronovou šťávu, olivový olej, hořčici a koření. Vložte všechny ingredience do misky. Polijte omáčkou a důkladně promíchejte.

Podle chuti můžete do salátu přidat feta sýr, smažené kuřecí filé nebo vařenou fazole. S těmito přísadami bude salát ještě více bílkovinový.

Hřebenatka s touto přísadou pomáhá srdci a hubnutí
Přesunout se na začátek