Jak geniální jsou tyto sladké bramborové plátky z trouby? Jsou zdravé, rychlé a snadné na přípravu. Příprava sladkých bramborových plátků trvá pouhých 15 minut, zbytek za vás udělá trouba. Jsou velmi chutné samy o sobě i s přílohou a na talíři vypadají skvěle!
V poslední době jsme si sladké brambory naprosto zamilovali a neustále zkoušíme nové recepty! Hlízy (které, mimochodem, botanicky nepatří k bramborám) jsou výživnější než brambory a nyní jsou k dostání v každém supermarketu. Náš poslední recept jsou sladké bramborové plátky pečené v troubě do zlatova, které jsou neuvěřitelně chutné a chutnají celé naší rodině, včetně dítěte. Rádi je jíme s tvarohem, avokádem a rajčaty jako lehkou a bílkovinovou večeři. Ale stejně jako naše sladké bramborové chipsy se hodí i jako příloha k jídlům, jako jsou burgery, saláty nebo misky.
Plátky sladkých brambor jsou chutné jak samotné, tak i s náplní!
Plátky sladkých brambor z trouby – nezbytné ingredience
K přípravě plátků sladkých brambor v troubě budete potřebovat především sladké brambory. Tato oranžová kořenová zelenina je velmi výživná a dodává energii na dlouhou dobu. Plátky potřete olivovým olejem, aby se zvenku hezky opečly a vitamíny se lépe vstřebávaly. Jedním z našich nejoblíbenějších receptů s batáty je batátová zapékaná s mletým masem a krémovou fetou
. Milujeme pečené plátky sladkých brambor s proteinovou náplní z avokáda, rajčat, vařených vajec a tvarohu. Jídlo doplňte hrstkou čerstvých bylinek, jako je petržel nebo jarní cibulka. Sůl a pepř podle chuti – a lehké a vyvážené jídlo plné bílkovin a zdravých tuků je hotové.
Sladké brambory z trouby jsou hotové za chvilku. Sladké brambory důkladně umyjte – slupku není třeba loupat – a nakrájejte je na co nejrovnější plátky (asi 1 cm silné). Plátky z obou stran potřete trochou olivového oleje a rovnoměrně rozložte na plech. Poté pečte při 200 stupních v horkovzdušné troubě asi 15 minut. Náš tip: plátky sladkých brambor můžete také připravit v horkovzdušné fritéze, budou mít krásnou zlatavou barvu, ale pravděpodobně budete potřebovat dvě dávky. V chuti jsme žádný rozdíl nepoznali.
Zatímco se sladké brambory pečou v troubě, připravte si náplň. Samozřejmě můžete také všechny ingredience nakrájet zvlášť na tenké plátky nebo kousky a rozložit je na plátky sladkých brambor.
Čím větší jsou plátky sladkých brambor, tím snáze se plní. O to však je obtížnější nakrájet rovnoměrné plátky. Budete proto potřebovat velmi ostrý nůž s dlouhou a širokou čepelí.
Plátky sladkých brambor v troubě: nápady na variace
Jednoduše s mořskou solí: podle chuti si můžete sladké brambory z trouby vychutnat jen tak. K tomu stačí před pečením posypat sladké brambory hrubou mořskou solí.
Kozí sýr a brusinky: syté, pikantní, ovocné. K tomuto jídlu se hodí salát z čerstvého mladého špenátu.
Humus, rajčata, avokádo a křupavé chilli máslo – tato kombinace nás již zcela okouzlila v našich vaflích ze sladkých brambor.
S tvarohem nebo jogurtem: ať už se jedná o klasický tvaroh se zeleninou nebo lehký krém z fety na jogurtové bázi – to, co se hodí ke klasickým bramborám ve slupce, se skvěle kombinuje i s našimi plátky sladkých brambor z trouby.
Čerstvý sýr a losos: s okurkou, červenou cibulí a čerstvým koprem. V našem Smørrebrød najdete ještě více inspirace pro chutné kombinace s lososem nebo krabím masem.
Italský styl: rajčata, mozzarella, rukola a trochu balzamikového krému. Podle chuti můžete přidat pikantní parmazán.