Nechte se inspirovat čerstvými a voňavými recepty s bazalkou: lehká, rychlá jídla plná středomořské chuti.
Čerstvá bazalka je jednou z nejcennějších kořenících bylinv středomořské kuchyni. Její jedinečná vůně a mírně nasládlá chuť dodávají zvláštní šarm jak jednoduchým pokrmům, tak i složitějším kulinářským výtvorům. Kromě použití ve slavném pestu se bazalka skvěle hodí k rajčatům, sýrům, masu a těstovinám. V tomto průvodci vám nabídneme praktické tipy, jak tuto bylinu využít v každodenní kuchyni, poradíme vám, jak ji skladovat, a povíme vám o jejích prospěšných vlastnostech.
Co se dá uvařit z čerstvé bazalky?
Rychlé recepty s bazalkou
Salát „Caprese“ s mozzarellou a rajčaty: klasický italský recept. Budete potřebovat pouze plátky čerstvých rajčat, mozzarellu a lístky bazalky. Přidejte sůl, extra panenský olivový olej a trochu balzamikového octa.
Těstoviny s domácím pestem: připravte si pesto rozmixováním bazalky, česneku, piniových oříšků, parmazánu a olivového oleje. Smíchejte s horkými těstovinami a za pár minut máte chutné jídlo.
Toasty s rajčaty a bazalkou: opečte chléb, potřete česnekem, položte čerstvá rajčata a bazalku. Pokapejte olivovým olejem a osolte. Ideální pro rychlou svačinu.
Hlavní jídla, ve kterých lze použít čerstvý bazalku Lehké předkrmy a omáčky
Tipy pro skladování čerstvé bazalky a zachování její vůně Vlastnosti a přínosy bazalky Často kladené otázky o čerstvé bazalce Závěr
- Čerstvá bazalka dodává chuť těstovinám, salátům, masu a předkrmům.
- Při správném skladování si déle zachovává čerstvost a aroma.
- Je zdravý, univerzální a velmi snadno se používá v každodenní kuchyni.
- Lze čerstvý bazalku zmrazit?
- Ano. Lze jej nasekat a skladovat v sáčcích nebo zmrazit v kostkách s olejem pro použití do omáček a ragú.
- Jak dlouho se čerstvý bazalka skladuje?
- Ve vodě při pokojové teplotě se může skladovat až 7 dní. V lednici se skladuje pouze 2-3 dny.
- Jak připravit dobré domácí pesto?
- Rozemlejte bazalku, česnek, parmazán, piniové oříšky (nebo vlašské ořechy) a olivový olej. Přidejte sůl podle chuti.
- Protizánětlivý a trávicí prostředek: Pomáhá zmírnit žaludeční potíže a snižuje zánět.
- Bohatý na antioxidanty: chrání buňky před oxidačním poškozením.
- Může pomoci snížit stres: spojován s lehkým uklidňujícím účinkem.
- Skladujte ve sklenici s vodou jako kytici květin.
- Neskladujte v ledničce, protože chlad způsobuje rychlé vadnutí a ztrátu aroma.
- Zmrazte v kostkách s olivovým olejem nebo nasekejte a vložte do vzduchotěsných sáčků pro další použití.
- Jogurtová omáčka s bazalkou: smíchejte přírodní jogurt s nasekanou bazalkou, česnekem a solí. Podávejte s syrovou zeleninou nebo lavasem.
- Kanapky se sýrem a bazalkou: na malé tousty dejte lžičku sýra a ozdobte lístky bazalky. Můžete přidat rajčata nebo olivy.
- Pesto bez piniových oříšků: Levnější varianta tradičního pesta s použitím vlašských ořechů nebo mandlí místo piniových oříšků.
Kuře v troubě s rajčaty a bazalkou: Položte kuřecí stehna na plech, přidejte plátky rajčat, bazalku a trochu česneku. Pečte do zlatova.
Domácí pizza Margherita: Připravte si základ na pizzu, přidejte rajčatovou omáčku, čerstvou mozzarellu a lístky bazalky po vyndání z trouby. Jednoduché a chutné.
Masové kuličky s bazalkovou omáčkou: Připravte masové kuličky v domácí rajčatové omáčce a na závěr přidejte čerstvý bazalku, aby vynikla chuť.