Cheesecake bez pečení je dezert, který nejen skvěle chutná, ale také osvěžuje. Vyzkoušejte recept na šílený koláč s domácím borůvkovým želé a čerstvým ovocem.
Studený cheesecake můžete připravit s různými čerstvými ovocemi a domácím želé na bázi ovocného moussu. V létě často připravuji tento dort nejen v klasické variantě, tedy s jahodami, ale také s voňavými borůvkami.
Jak připravit studený cheesecake s borůvkami?
Základ pro studený cheesecake s borůvkami připravuji z rozdrcených celozrnných sušenek a rozpuštěného másla. Můžete také použít rozdrcené máslové sušenky, kakaové sušenky, krekry, strouhanku nebo formu vyložit celými sušenkami/sušenkami.
Sýrovou hmotu připravuji z tvarohu na cheesecake v kelímku, sýra mascarpone a smetany 36 %. Pokud chcete snížit kalorickou hodnotu dezertu, můžete mascarpone a smetanu vynechat a použít 1 kg tvarohu na cheesecake. Přidání mascarpone a smetany šlehané do hustoty dodává hmotě velmi jemnou chuť a nevyžaduje přidání velkého množství cukru.
Sýrovou hmotu zahušťuji želatinou. Tuto ingredienci můžete vynechat a přidat 2 tabulky bílé čokolády rozpuštěné ve vodní lázni (pokud přidáte čokoládu, nepřidávejte cukr). Čokoláda po ztuhnutí hmotu stabilizuje.
Recept: Studený cheesecake s borůvkami
Jeden z nejlepších letních dezertů.
Ingredience
Na základ
- 300 g celozrnných sušenek
- 120 g rozpuštěného másla
Na sýrovou hmotu:
- 500 g tvarohu na tvarohový koláč v kelímku
- 200 g sýra mascarpone
- 200 g smetany 36 % tuku
- 6 lžic moučkového cukru
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- 3 lžičky želatiny
- 50 ml horké vody
Na borůvkové želé:
- 800 ml smíchaných borůvek
- 4 lžičky želatiny
- 75 ml horké vody
Navíc:
- 150 g borůvek
Způsob přípravy
- Příprava základu Sušenky rozdrobte na prášek nebo rozdrťte válečkem. Smíchejte rozdrcené sušenky s vychlazeným máslem – hmota na základ cheesecaku by měla mít konzistenci mokrého písku. Formu na dort o průměru 24–26 cm vyložte pečícím papírem nebo potravinářskou fólií. Na dno formy vyložte sušenky s máslem a rovnoměrně je rozložte po celé ploše, pevně přitlačte. Formu se základnou pro cheesecake vložte do lednice na dobu přípravy želé a sýrové hmoty.
- Příprava borůvkového želéŽelatinu rozpusťte v horké vodě, přidejte několik lžic borůvkového pyré, rozšlehejte a poté přidejte k ostatním borůvkám a míchejte na nízké rychlosti, dokud se ingredience nespojí. Tip: borůvky můžete podle chuti osladit. Nádobu s želé vložte do lednice nebo mrazáku, aby rychle ztuhlo (mělo by mít konzistenci hustého želé).
- Příprava sýrové hmotyŽelatinu rozpusťte v horké vodě. Sýr na cheesecake, mascarpone, citronovou šťávu a kůru a vanilkový extrakt dejte do mísy a šlehejte do hladka. V samostatné nádobě vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem. Postupně přidejte šlehačku do sýrové hmoty. Přidejte 2-3 lžíce hmoty do želatiny, promíchejte a spojte s ostatními ingrediencemi.
- PřípravaNa vychlazený základ vyložte sýrovou hmotu a povrch uhlaďte lžící nebo silikonovou stěrkou. Na sýrovou hmotu vyložte ztuhlou borůvkovou želé a ozdobte čerstvými bobulemi. Formu zakryjte potravinářskou fólií a vložte do chladničky minimálně na 4 hodiny.
Jak připravit domácí želé z ovocného mousse?
Domácí želé z ovocného mousse zaujme bohatou chutí a neobsahuje žádné zbytečné přísady. Při přípravě mousse ze sladkého ovoce není třeba přidávat bílý cukr, proto je také velmi zdravé. Želé z borůvkového mousse (skvěle se hodí i jiné ovoce, například maliny, jahody, třešně, meruňky, broskve, jablka, hrušky, švestky) lze připravit přidáním 4 čajových lžiček želatiny na 800 ml smíchaného ovoce. Želatinu rozpustím v horké vodě, nechám vychladnout, smíchám s malým množstvím pyré a spojím se zbytkem ovoce. Hotové želé dám do lednice, aby trochu ztuhlo.
Tip: Do ovocného mousse můžete také přidat hotové želé (2 balení na 800 ml smíchaného ovoce), ale v tomto případě je třeba želé nasypat do horkého mousse a míchat, dokud se nerozpustí.