Pravidelná konzumace tučných mořských ryb může zlepšit náladu a koncentraci. Sardinky jsou nejen bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ale jsou také cenově dostupným fenoménem zdravé výživy. Tuto středomořskou chuť si může dopřát každý. Proč jíst tuto rybu?
Sardinky jsou velmi oblíbené ve středomořské kuchyni. Ačkoli jsou základem stravy v Portugalsku a Maroku, v naší zemi je Češi konzumují jen zřídka. To je chyba!
Tyto malé tučné mořské ryby jsou nepostradatelné pro zdraví srdce, mozku a dokonce i pro naši dobrou náladu. Ačkoli jsou sardinky považovány za levnější náhradu lososa, tuňáka nebo tresky, v žádném případě jim nejsou podřadné, co se týče prospěšných vlastností.
Sardinky – výživové vlastnosti. Kde je koupit? Jsou sardinky zdravé?
Proč jíst sardinky? Jak ovlivňují naše zdraví? Je třeba poznamenat, že sardinky jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, jako jsou EPA a DHA. Oba druhy jsou nezbytné pro normální fungování organismu. Nejenže podporují činnost srdce a cév, ale také snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu.
Sardinky jsou chutné, levné a považují se za jednu z nejzdravějších ryb. Díky vysokému obsahu vitamínu D3 a vápníku mají také významný vliv na funkci imunitního systému a navíc potlačují zánětlivé procesy v organismu, což má obrovský význam především v prevenci mnoha chronických onemocnění.
Jak často je třeba jíst ryby? Odborníci uvádějí množství
Zařazení sardinek do každodenního jídelníčku může přinést řadu výhod, včetně zlepšení nálady a snížení problémů s koncentrací. Lidé, kteří pravidelně konzumují mořské ryby, méně trpí Alzheimerovou chorobou a depresemi.
Jak často je třeba jíst ryby? Odborníci jednoznačně uvádějí, že ryby by se měly objevovat na našem stole nejméně dvakrát týdně. Abychom snížili náklady, místo drahých ryb je lepší zvolit levnější variantu. Sardinky lze najít prakticky v každém obchodě s potravinami.