Křehké těsto s bobulemi a jogurtovou pěnou na bázi řeckého jogurtu. Neuvěřitelně chutný dort s bobulemi, který se rychle připravuje.
Koláč je neuvěřitelně chutný a určitě se zastavíte jen u jednoho kousku.
Základem je křupavé a lehké sušenkové těsto, které se skvěle hodí k kyselým bobulím.
Jogurtová pěna je jako obláček, sladká a s lehkou sýrovou příchutí.
Skvělá kombinace, která se hodí pro nejrůznější příležitosti.
PODÍVEJTE SE NA DALŠÍ RECEPTY
INGREDIENCE
- 250 g mouky na dorty
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g studeného másla
- 4 studené žloutky
- špetka soli
BOBULOVÁ VRSTVA
- asi 250 – 300 g čerstvých nebo mražených bobulí
- 1 a 1/2 lžíce bramborové mouky nebo pudinkového prášku
JOGURTOVÁ PĚNA
- 4 vaječné bílky pokojové teploty
- 3/4 sklenice cukru
- 400 g řeckého jogurtu pokojové teploty
- 40 g vanilkového pudinku v prášku
- 4 lžíce oleje, např. řepkového
- špetka soli
PŘÍPRAVA
1 sklenice má objem 250 ml.
Formu o průměru 26 cm vyložit na dno pečícím papírem.
Bobule umyjte, osušte a smíchejte s bramborovou moukou nebo pudinkovým práškem. Nechte stranou, dokud nepřipravíte těsto.
Prosijte mouku spolu s moučkovým cukrem a kypřicím práškem. Přidejte žloutky, kousky másla a špetku soli. Rozdrobte prsty nebo v mixéru, až vznikne drobenka.
Polovinu vyložte na dno formy a lehce přitlačte. Pečte při teplotě 180 °C asi 20-25 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu. Vyjměte a nechte trochu vychladnout.
Mezitím připravte jogurtovou hmotu.
Bílky spolu se špetkou soli vyšlehejte do husté pěny. Poté přidávejte cukr po několika dávkách, až vznikne hustá a lesklá pěna. Snižte rychlost mixéru na minimum a po lžíci přidávejte jogurt, máslo a na závěr pudinkový prášek.
Na křupavé dno rozložíme bobule, nalijeme jogurtovou hmotu a posypeme zbývající drobenkou. Pečeme při teplotě 180 °C asi 40–45 minut, dokud se nevytvoří zlatá kůrka. Podáváme posypané moučkovým cukrem nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.