Jakmile tuto krémovou náplň ochutnáte, budete nadšeni, protože kromě lahodné chuti má také velmi příjemnou konzistenci, která se rozplývá na jazyku.
Pokud máte rádi pečivo a rádi překvapujete své blízké lahodnými dorty, koláči nebo jinými sladkými pochoutkami, dnes vám nabízím málo známý recept, který je opravdu vynikající. Jedná se o krém diplomate nebo crème diplomate. Tento základní krém francouzského pečiva obvykle používám jako náplň nebo polevu piškotových dortů, ale skvěle se hodí i na listový koláč, palačinky nebo domácí muffiny.
Tento krém, vytvořený v 19. století cukrářem pracujícím na velvyslanectví, úspěšně kombinuje klasický cukrářský krém se šlehanou smetanou a listy želatiny. Šlehaná smetana dodává směsi vzdušnost a promění ji v nadýchaný krém s texturou mousse. Želatina dodává konečnému výsledku hustotu a konzistenci.
Ingredience
- 500 mililitrů mléka
- 80 gramů cukru
- 4 žloutky
- 1 vanilkový lusk
- 50 gramů kukuřičné mouky
- 200 gramů šlehačky (minimálně 35 % tuku)
- 4 gramy listové želatiny
1. Nalijte mléko
Nalijte mléko do hrnce, přidejte vanilkový lusk a zahřejte. Sundejte z ohně, než začne vřít, a nechte louhovat.
2. Připravte cukrářský krém
Do misky dejte žloutky a cukr a dobře vyšlehejte do bílé barvy. Kukuřičnou mouku rozřeďte malým množstvím přecezeného mléka a přidejte k žloutkům. Promíchejte a za stálého míchání přilijte zbytek mléka. Vraťte na oheň (velmi slabý) a neustále míchejte, dokud hmota nezhoustne. Sejměte z ohně.
3. Navlhčete želatinu
Zatímco připravujete krém, dejte želatinu do misky s velmi studenou vodou a nechte ji navlhčit (asi 5 minut).
4. Smíchejte s krémem
Dejte 500 gramů krému do misky, přidejte dobře vymačkaný želatin, promíchejte, aby se rozpustil, a nechte úplně vychladnout na pokojovou teplotu. Aby se během chladnutí nevytvořila kůrka, přikryjte potravinářskou fólií (tak, aby se dotýkala povrchu krému).
5. Přidejte smetanu
Smetanu vyšlehejte mixérem do husté konzistence a postupně ji přidávejte do krému, pečlivě míchejte. Pokud krém příliš ztuhne, vyšlehejte ho mixérem, aby znovu získal krémovou konzistenci.
6. Nechte odležet
Když přidáte všechnu smetanu, misku zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 4 hodiny do lednice.
Tipy pro přípravu diplomatického krému
Cukrářský krém se obvykle aromatizuje vanilkou, ale můžete si vybrat i jiné příchutě. Můžete například přidat citronovou nebo pomerančovou kůru, skořici… Místo vanilky jsme použili vanilkový lusk, ale můžete použít i několik kapek esence.
Při míchání krému se nespěchejte. Čím více mícháte, tím krémovější bude a nevzniknou nepříjemné hrudky.
Diplomatický krém můžete připravit předem. Ale určitě ho uchovávejte v lednici v cukrářském sáčku. Až ho budete potřebovat, bude připravený k naplnění jakéhokoli dezertu.
Aby se smetana dobře vyšlehala, ujistěte se, že je dobře vychlazená. A pokud je to možné, všechny kuchyňské náčiní by také mělo být velmi studené.
Recepty na vyzkoušení diplomatického krému
Pokud chcete objevit několik dezertů, do kterých můžete přidat diplomatický krém, podívejte se sem:
- Pepitos s náplní. Tyto pečené buchty s krémovou náplní (nebo diplomatickou, pokud chcete) jsou ideální jako svačina nebo jako závěrečný chod speciálního oběda a na vašem stole budou mít velký úspěch. Před podáváním se obalují v cukru.
- Trubky z listového těsta s náplní. Ačkoli se tento recept může zdát složitý, ve skutečnosti je velmi jednoduchý na přípravu. Trubky se připravují z hotových listů listového těsta a kovových válců.
- Profiterolky s náplní. Tyto malé sladkosti z lehkého těsta (nazývaného vařené) lze naplnit truffle, šlehačkou, krémem nebo také naším diplomatickým krémem. V každém případě budou vypadat skvěle.
- Listový koláč s krémem a ovocem. Křupavá listová základna v kombinaci s jemností krému (cukrářského nebo diplomatického) a svěžestí ovoce je opravdovým požitkem. Navíc vypadá tak krásně, že vaši hosté si budou myslet, že jste ho koupili v cukrárně.