Nenápadná zelenina, která zmizela z každodenního jídelníčku, může překvapit svými vlastnostmi. Dnes ji konzumuje jen málokdo, což je škoda, protože je prospěšná pro játra, pomáhá při hypertenzi a podporuje hubnutí.
Čekanka je vynikající zelenina na pečení
Ačkoli byla čekanka v minulosti stálou součástí kuchyně, dnes je téměř zapomenutou zeleninou. Naši prarodiče dobře věděli, že za charakteristickou hořkostí se skrývá mnoho užitečných vlastností. Dnes se čekanka spojuje hlavně s francouzskou kuchyní nebo zdravými recepty, ale je to jedna z těch zelenin, které si zaslouží velký návrat nejen na talíře, ale i do domácí lékárničky.
Čekanka podporuje játra a reguluje tlak
Čekanka, přesněji její bledě žlutá, hutná odrůda (belgická endivie), je zdrojem inulinu, přírodního prebiotika, které podporuje střevní flóru. Díky tomu zlepšuje trávení, má mírné projímavé účinky a pozitivně ovlivňuje regulaci hladiny cukru v krvi. Má také velmi nízký glykemický index a pouze 17 kcal na 100 gramů, proto je ideální pro lidi, kteří dbají na svou postavu.
Hořké látky obsažené v čekankovém salátu stimulují játra k produkci žluči. To zase podporuje trávení tuků, detoxikaci organismu a zabraňuje tukové dystrofii jater. Kromě toho tato zelenina obsahuje draslík, minerál, který pomáhá udržovat normální krevní tlak a omezuje zadržování vody v těle. Červené odrůdy čekanky také obsahují kvercetin, který má protizánětlivé účinky a posiluje krevní cévy.
Čekanka zapečená s parmazánem
Toto jídlo je jednoduchá, rychlá a zdravá varianta teplé večeře nebo přílohy k obědu. Minimální množství ingrediencí, maximální chuť.
Ingredience:
- 4 hlávky čekanky,
- 40 g strouhaného parmazánu,
- lžíce strouhanky,
- půl lžíce másla,
- šťáva z poloviny citronu,
- sůl a pepř podle chuti.
Způsob přípravy:
- Odstraňte z čekanky vnější listy a každou hlavičku rozkrojte na polovinu. Vyřízněte jádro (je nejhořší a nikomu nechutná).
- Každou polovinu pokropte citronem, aby čekanky nezhnědly.
- Cikorií vařte v páře v hrnci po dobu 2-3 minut, zelenina by měla mírně změkčit, ale nerozpadnout se.
- Dobře sceďte vodu. Přesuňte do žáruvzdorné formy vymazané máslem.
- Posypte solí a pepřem. Nahoru dejte trochu másla, parmazán a strouhanku.
- Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C (horní a dolní topení). Sýr by se měl roztavit a strouhanka lehce zlatavě opéct.
- Podávejte teplé, nejlépe s bramborovou kaší nebo zeleninou. Výborně se hodí k pečenému drůbežímu masu.