Palačinky na kefíru jsou neobvykle měkké, nadýchané a rozplývají se na jazyku. Jsou skvělou volbou jak pro línou snídani, tak pro elegantní dezert nebo lehký oběd. Tyto palačinky s lehce nakyslou chutí potěší svou nadýchaností a lákavou zlatavou barvou. Palačinky na kefíru se skvěle hodí jak s klasickými přísadami, jako jsou čerstvé ovoce, marmeláda, med nebo jogurt, tak i s rafinovanějšími náplněmi. Jsou univerzální a rychlé na přípravu, díky čemuž jsou ideální pro kuchyni zaneprázdněných lidí, kteří ocení pohodlí.
Ingredience
- 480 ml kefíru
- 250 g pšeničné mouky
- 50 ml perlivé vody
- 2 vejce
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce cukru
- ½ lžičky soli
- máslo na smažení
Ingredience
- 480 ml kefíru
- 250 g pšeničné mouky
- 50 ml perlivé vody
- 2 vejce
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce cukru
- ½ lžičky soli
- máslo na smažení
Postup přípravy
1
Rozpusťte máslo a nechte vychladnout.
2
Do mísy vysypte mouku, cukr a sůl. Promíchejte.
3
V samostatné misce rozšlehejte kefír, vejce a rozpuštěné máslo do hladké homogenní hmoty.
4
Přidejte suché ingredience k tekutým a opatrně promíchejte špachtlí. Snažte se nemíchat příliš silně a dlouho – pouze do spojení všech ingrediencí.
5
Na pánvi rozpusťte malé množství másla. Nalijte těsto naběračkou a rovnoměrně rozetřete po dně. Smažte, dokud se na dně nevytvoří krásná kůrka, asi 1-2 minuty. Otočte a smažte z druhé strany.
6
Hotové palačinky na kefíru naskládejte na talíř. Můžete podávat se sladkou nebo slanou přílohou.
7
Zbytky uchovejte pod pokličkou v lednici a spotřebujte do 2 dnů.