saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Dietolog: „Kdyby mě poslali do války a já si mohl vzít s sebou jen tři druhy ovoce, bez váhání bych si vybral jablko, řepu a kiwi, protože jsou ideální pro tělo i mysl.“

Jejich prospěšné vlastnosti mají pozitivní vliv na zdraví organismu.

Stravovací návyky mají hluboký vliv na fyzické a duševní zdraví člověka. Nejenže přímo ovlivňují fyzickou výkonnost, náladu a trávicí funkce, ale také působí na imunitní systém a mohou vyvolávat různé poruchy, pokud nejsou správné. Nezdravá strava může vyvolat nebo dokonce zhoršit některé nemoci, jako je cukrovka 2. typu, anémie nebo hypertenze. Světová zdravotnická organizace (WHO) dokonce tvrdí, že šest z deseti nemocí souvisí se stravou. To může mimo jiné způsobit problémy ve vývoji dětí a dospívajících a bránit správnému růstu.

Dietolog: „Kdyby mě poslali do války a já si mohl vzít s sebou jen tři druhy ovoce, bez váhání bych si vybral jablko, řepu a kiwi, protože jsou ideální pro tělo i mysl.“

Kromě toho je nesprávná výživa přímo spojena s duševním zdravím, jak ukazují studie provedené skupinou vědců z Nizozemska, Švédska, Irska, Německa a Velké Británie, publikované v odborném časopise European Neuropsychopharmacology. Závěry studie poukazují na souvislost mezi výživou a duševním zdravím, zejména na vznik poruch, jako je deprese nebo úzkost. Z tohoto důvodu je velmi důležité pečlivě vybírat potraviny, které konzumujeme, mezi nimiž by neměly chybět ovoce, které je zdrojem nezbytných živin a antioxidantů. Mnoho lidí má často potíže s výběrem z široké nabídky produktů na trhu. Abychom vám tento úkol usnadnili, vybrali jsme tři druhy ovoce, které si zaslouží zvláštní pozornost: jablka, řepa a kiwi.

Dietolog: „Kdyby mě poslali do války a já si mohl vzít s sebou jen tři druhy ovoce, bez váhání bych si vybral jablko, řepu a kiwi, protože jsou ideální pro tělo i mysl.“

 

Proč jsou jablka, řepa a kiwi tak prospěšné pro zdraví?

Lékař stál před dilematem: „Kdyby vás poslali do války a vy byste si mohli vzít s sebou pouze tři druhy ovoce, které byste si vybral?“ Vzhledem k jejich výjimečným vlastnostem a obrovskému přínosu pro zdraví dietolog bez váhání odpověděl: jablka, řepa a kiwi. „Ani na vteřinu jsem neváhal,“ ujišťuje. Zařazení těchto druhů ovoce do každodenního jídelníčku přináší řadu výhod souvisejících s jejich vlastnostmi.

V případě jablek jejich protizánětlivé a antioxidační účinky v kombinaci s vysokým obsahem vlákniny zlepšují zdraví střev a chrání před chronickými onemocněními. Na druhé straně je červená řepa nezbytná pro ochranu mozkové činnosti díky antokyanům, které zlepšují paměť a pozornost. Kromě toho snižují kognitivní poruchy a riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je demence, jak uvádí Harvardská univerzita.

Dietolog: „Kdyby mě poslali do války a já si mohl vzít s sebou jen tři druhy ovoce, bez váhání bych si vybral jablko, řepu a kiwi, protože jsou ideální pro tělo i mysl.“

Pokud jde o kiwi, vysoký obsah vitamínu C, velmi silného antioxidantu, z něj činí klíčové ovoce pro posílení imunitního systému, zlepšení spánku a zdraví střev.

Dietolog: „Kdyby mě poslali do války a já si mohl vzít s sebou jen tři druhy ovoce, bez váhání bych si vybral jablko, řepu a kiwi, protože jsou ideální pro tělo i mysl.“
Přesunout se na začátek