saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Vlhký piškot a sametový krém. Vůbec není přeslazený

Někdy nejsou potřeba složité ingredience, abyste připravili něco opravdu chutného. „Uhlík“ je koláč, který v sobě snoubí jednoduchost přípravy a výjimečnou, velmi klasickou chuť. Dezert je vhodný jak pro každodenní stůl, tak pro zvláštní příležitosti.

Dort „Vuglik“ potěší všechny milovníky čokolády

Obsah:

  • 01 Uhlík – ideální dort pro každou příležitost
  • 02 Dort „Uhlík“ – recept

Vuglek – ideální dort pro každou příležitost

Vlhký piškot a sametový krém. Vůbec není přeslazený

Klasika nikdy nevyjde z módy – proto je dort Vuglek ideální pro každou příležitost. Hodí se na narozeniny (je tak efektní, že může sloužit i jako dort), svátky, rodinná setkání, ale i jako sladký doplněk k kávě v běžný den. Skládá se z kakaového piškotu a intenzivní čokoládové krémové náplně. Přitom není příliš sladký ani těžký. Jeho název souvisí s tmavou barvou dezertu. Můžete ho podávat bez přílohy nebo ozdobit strouhanou bílou čokoládou, mandlovými lupínky nebo ořechy. Skvěle se hodí také k ovoci – malinám, třešním nebo plátkům hrušek. Ty dezert ještě více zvlhčí a dodají mu vůni.

Reklama

Tortu „Uhel“ – recept

Ingredience

Piškot

  • 7 vajec
  • 220 g jemného cukru
  • 7 lžic oleje
  • 170 g pšeničné mouky
  • 60 g tmavého kakaa
  • čajová lžička prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru
  • špetka soli

Krém:

  • 200 g hořké čokolády,
  • 30 g kakaa,
  • lžíce mléka,
  • 200 g másla,
  • 150 g moučkového cukru,
  • 3-4 lžíce vody.

Postup přípravy:

Vlhký piškot a sametový krém. Vůbec není přeslazený

Bílky ušlehejte mixérem do husté pěny s přidáním špetky soli. Postupně přidávejte cukr a vanilkový cukr a pokračujte v šlehání, dokud hmota nebude lesklá a hustá. Do vyšlehaných bílků po jednom přidávejte žloutky a míchejte na nízké rychlosti. Poté za stálého míchání přilijte máslo tenkým proudem.

Mouku, kakao a prášek do pečiva prosejte do samostatné mísy. Přidejte do vaječné hmoty po částech a opatrně promíchejte stěrkou, aby se neztratila nadýchanost.

Hotové těsto přelijte do dortové formy (vyložené pečícím papírem) o velikosti přibližně 21-22 cm a uhlaďte povrch. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní topení) a pečte přibližně 40 minut, dokud špejle nevyjde suchá.

Čokoládu rozlomte, vložte do hrnce, přidejte kakao, mléko a několik lžic vody. Vše rozpusťte (míchejte), podle potřeby přidejte vodu. Nechte vychladnout.

Máslo pokojové teploty vložte do mísy a šlehejte s moučkovým cukrem, dokud nevznikne nadýchaná hmota.

Postupně přidávejte vychladlou čokoládu a pokračujte v šlehání.

Vychladlý piškot rozkrojte na 3-4 pláty, podle toho, jak se zvedl. Každý z nich rovnoměrně potřete krémem. Zbylou část rozetřete na vrch místo tradiční polevy.

Vlhký piškot a sametový krém. Vůbec není přeslazený
Přesunout se na začátek