Nakládané okurky na zimu nechte prvních 3–4 dny při pokojové teplotě, aby začal proces fermentace. Poté je přemístěte na chladné místo (sklep, spíž). Po 2–3 týdnech budou okurky již nakládané, ale nejlepší budou asi za měsíc. Mohou klidně stát celou zimu.
Ingredience
- 1 kg okurek
- 2 stroužky česneku na sklenici
- 3-4 plátky křenu na sklenici
- 2 větvičky kopru na sklenici
- půl čajové lžičky hořčice
Nálev
- 1 litr vody
- 1 plná lžíce soli
- 1 čajová lžička cukru
Ingredience
- 1 kg okurek
- 2 stroužky česneku na sklenici
- 3-4 plátky křenu na sklenici
- 2 větvičky kopru na sklenici
- půl čajové lžičky hořčice
Nálev:
- 1 litr vody
- 1 polévková lžíce soli
- 1 čajová lžička cukru
Postup
1
Okurky umyjte a osušte. Podle potřeby odkrojte konce. Do vyvařených, suchých a dobře umytých sklenic vložte snítku kopru. Okurky vložte pevně svisle nebo vodorovně, aby se dobře vešly a nevyplavaly. Nyní přidejte česnek, křen a hořčici. Zasypte koprem.
2
Do hrnce nalijte 1 litr vody, přidejte lžíci soli a lžičku cukru. Zahřívejte a míchejte, dokud se sůl a cukr úplně nerozpustí. Přiveďte k varu, pak odstavte na několik minut, aby směs trochu vychladla (nelijte vroucí vodu).
3
Nalijte slané okurky do sklenic tak, aby byly zcela pokryté. Okamžitě sklenice uzavřete dobře vyvařenými víčky. Postavte je na 24 hodin dnem vzhůru a přikryjte utěrkou. Po uplynutí této doby sklenice otočte a zkontrolujte, zda se víčka nevtáhla.