Mnoho lidí peče kuřecí stehýnka „od oka“ a pak se diví, že jsou suchá nebo gumová. Stačí ale správně nastavit troubu a znát pár triků, aby byla dokonalá, tedy šťavnatá uvnitř a křupavá zvenku.
Při jaké teplotě péct stehýnka?
Kuřecí stehýnka jsou vděčným kusem masa, ale je překvapivě snadné je pokazit. Hlavní důvod? Nesprávná teplota pečení a nedostatek trpělivosti. Pokud je pečete příliš krátce, zůstanou uvnitř syrová. Pokud je budete péct příliš dlouho, vyschnou. A pokud je vložíte do studené trouby, nezachrání je ani ten nejlepší marinád. Ve skutečnosti stačí jeden správně zvolený parametr a trochu trpělivosti, aby se maso samo oddělilo od kosti a kůže příjemně křupala při každém soustu. A vy nemusíte dělat nic víc. Není třeba maso polévat, každou minutu kontrolovat a ani troubu zaklínat.
Kuřecí stehna budou šťavnatá, pokud je budete péct při této teplotě
Nejlepšího výsledku dosáhnete pečením při 200 °C v režimu „horní-spodní“ bez konvekce. Jedná se o standardní teplotu, při které upečete jakoukoli porci. Doba pečení? 40–50 minut, v závislosti na velikosti stehen. Pokud jsou velké, nechte je péct půl hodiny, ale ne déle, protože poté začnou vysychat. Ale pamatujte si jedno: celé čtvrtky se pečou déle než samotná stehna.
Kuřecí stehna nesmí být zakryta alobalem ani pokličkou. Nechte je v kontaktu se vzduchem a teplem shora. Pokud vám záleží na křupavé kůži, jako má pečenákuřata, přepněte v posledních 5 minutách troubu na funkci grilování nebo zvyšte teplotu na 220 °C.
Maso nedávejte na studený plech do studené trouby. Vždy troubu předem předehřejte a stehna vyjměte z lednice alespoň 30 minut před pečením, aby se stihla ohřát na pokojovou teplotu.
Jak péct kuřecí stehna? Nejčastější chyby
Vyhněte se těmto chybám a stehna nebudou gumová:
- Nepřehánějte to s tukem. Kuřecí stehna sama o sobě obsahuje dostatek tuku. Pokud přidáváte olej, pak jen tenkou vrstvu, například štětcem rozetřete po kůži.
- Nepekejte je ve skleněné nádobě, protože se udusí. Nejlepší je použít rošt nebo plech, protože pak se kůže prohřeje ze všech stran a tuk odteče.
- Na začátku příliš nesolte, protože sůl vytahuje vodu a tím ničí šťavnatost masa. Raději dochuťte jen lehce a pokud chcete, můžete sůl přidat až na samý konec.
- Pokud po 40 minutách zjistíte, že maso vypadá bledě, nepanikařte. Nechte dvířka trouby otevřená na 30 sekund, pak přidejte teplotu.
- Nepíchávejte každých 10 minut. Pokud pícháte, pak pouze na konci a tenkou špejlí. Můžete také použít teploměr na maso. Uvnitř by mělo být 70 °C.
Není třeba neustále kontrolovat, otáčet nebo polévat. Jakmile nastavíte správné podmínky, kuřecí stehna se upečou sama. A budou lepší než z hotového grilu.