Mnoho lidí plánuje nakládat okurky, které jsou skvělým doplňkem k obědu, sendvičům a salátům. Můžete se trochu odchýlit od klasického receptu s koprem a křenem a přidat k nim určitou koření, díky které získají úplně jinou chuť. Jsou stokrát lepší než tradiční nakládané okurky.
Neobvyklým doplňkem nakládaných okurek, který používá jen málokdo, je estragon. Tato koření není v české kuchyni příliš oblíbená, ale je to škoda. Díky ní získávají nakládané okurky aromatickou, lehce anýzovou chuť s bylinkovým nádechem. Hodí se také k jiným pokrmům.
Obsah:
- 01 Proč přidávat estragon do nakládaných okurek?
- 02 Kdy a jak přidávat estragon do nakládaných okurek?
- 03 Nejen do nakládaného. Jak ještě využít estragon v kuchyni?
Proč přidávat estragon do nakládaných okurek?
Estragon stojí za to přidat do nakládaných okurek, pokud vás omrzela klasická receptura a chcete do nakládané zeleniny vnést trochu novosti a zároveň překvapit rodinu. Koření postupně pronikne do konzervy a dodá jí bylinnou, lehce pikantní chuť.
Estragon se skvěle hodí k dalším kořením v nakládaných okurkách. Hodí se k kopru, křenu, česneku, bobkovému listu, hřebíčku a hořčici. Vše dohromady vytváří výraznou kompozici, která dokonale podtrhuje chuť nakládané zeleniny.
Kromě toho má tato kořenící směs protizánětlivé účinky a podporuje trávení. Díky ní jsou okurky nejen velmi chutné, ale také zdravé.
Kdy a jak přidávat estragon do nakládaných okurek?
Nejlepší je použít čerstvé listy estragonu, protože při fermentaci uvolňují svou chuť pomalu. K tomu je nasekáme a přidáme 1 lžíci do sklenic. Nepřehánějte to s množstvím, aby nepřehlušila chuť samotných nakládaných okurek.
Tuto přísadu přidáváme na vrchní vrstvu nádoby, na listy křenu nebo kopru. Měla by být přímo pod víkem, aby se chuť rovnoměrně rozložila po celé nakládací lázni a marinádě.
Nejen na nakládání. Jak ještě použít estragon v kuchyni?
Estragonem lze dochucovat maso. Ideálně se hodí k drůbeži a zvěřině. Stojí za to připravit z něj omáčku smíchanou se smetanou a česnekem.
Hodí se také do polévek a vývarů, kterým dodá bylinkovou chuť. Jemně nasekané listy je dobré přidat do salátů, zejména s rajčaty a okurkami. Doporučujeme také dochucovat touto kořeněnou bylinkou vejce, omelety a tvaroh.
Čerstvé listy estragonu je vhodné naložit do octa, který je ideální do zálivek a marinád. Můžete je také zalít vroucí vodou a nechat 7 minut louhovat, abyste získali nálev.