Zde je recept na krkovičku ve vlastní šťávě. V klasické variantě, dušená s cibulí a žampiony, možná není ničím novým. Ale dobře připravená odhalí genialitu své jednoduchosti.
Sušené vepřové maso ve vlastní šťávě
Vepřová krkovice je maso, které je nejoblíbenější v letním období. Není divu, protože relativně vysoký obsah tuku z něj dělá vynikající produkt na grilování. Je však také nenahraditelné v hrnci – ve formě sušeného vepřového masa ve vlastní šťávě.
Podstata přípravy ideálního oběda z krku spočívá v velmi dlouhém dušení na mírném ohni. Díky tomu se maso nepřipálí a má dostatek času na důkladné propečení. Mezi bílkovinovými vlákny se rozpustí tuky a změkčí spoje, a krk se bude rozpadat pod vidličkou. Pokud tedy počítáte s obědem za půl hodiny, raději si najděte jiný recept.
Střelčík pomáhá restauraci po strašlivé loupeži. Jeho slova vyvolávají slzy v očích.
Nápad na oběd z krku
Ingredience
1 kg krku
½ kg žampionů
1,5 l vývaru
2-3 cibule
3-4 stroužky česneku
2 lžíce mouky
1 lžíce másla
1 čajová lžička cukru
Tymián, majoránka
Pálivá paprika a bobkový list
Sůl
Rozpuštěné máslo na smažení
Recept na jídlo z krku
Krk omyjte, osušte a nakrájejte na plátky o tloušťce asi 1 cm. Posypte z obou stran solí a pepřem a nechte chvíli odležet. Mezitím nakrájejte cibuli na jemné kostičky a žampiony na plátky.
V hrnci rozehřejte dostatečné množství rozpuštěného másla. Karé opečte z obou stran dozlatova – můžete to dělat po částech. Opečené kousky vyndejte na talíř.
Na stejném tuku (můžete trochu přidat) osmažte cibuli. Aby se lépe karamelizovala, můžete přidat trochu cukru. Dochutíme tymiánem. Když cibule zezlátne a změkne, vyndejte ji do misky.
Zvyšte teplotu, podle potřeby přidejte trochu rozpuštěného másla a na pánev vyložte žampiony. Nejprve je osmažíme na silném ohni, aby se z nich odpařila přebytečná voda. Poté snížíme oheň, přidáme lžíci oleje a osmažíme dozlatova.
Když houby změknou, přidáme k nim cibuli. Podlijeme půlkou sklenice vývaru a chvíli společně smažíme. Přidáme vepřové maso a dochutíme majoránkou.
Po 2-3 minutách smažení přidáme do hrnce zbylý vývar. Přidáme 2-3 listy bobkového listu a několik kuliček badyánu. Snížíme teplotu a dusíme, dokud maso nezměkne, asi hodinu.
Když se maso bude rozpadat pod vidličkou, rozřeďte mouku v několika lžících vody. Zahuštěte omáčkou z hrnce. Dobře promíchejte a nalijte zpět do ragú.
Omáčku dobře promíchejte. Dusíme ještě asi 10 minut. Podávejte se salátem a oblíbenou kaší.