Tento marmelád je tak hustý, že se dá jíst po kouskách. Jeho příprava je jednoduchá, i když ne rychlá. Na konci nás ale čeká neobvyklá odměna za trpělivost
Fazole marmelád, jako ze sna
Fazole jsou malé, kyselé a tvrdé plody nízkého stromu, který k nám přišel z daleké Asie. Rádi z nich připravujeme likéry, ale mimo svět alkoholu je známe poměrně málo. Je čas to změnit.
Co se dozvíme o kiwi při bližším seznámení? Že obsahuje velmi mnoho slizu (což z něj dělá dobré projímadlo) a pektinu. Z plodů kiwi lze připravit velmi hustý marmelád nebo želé. Stačí přidat cukr.
Zásoby z krušiny
Krušina, která se někdy nazývá český citron, roste v divoké formě na mnoha místech. Proto z něj lze připravit marmeládu prakticky zadarmo. Abyste ji získali, připravte se na dva kroky rozložené do dvou dnů.
Ingredience
4 kg krušiny
2 kg cukru
Jemný cukr na posypání
Jak připravit marmeládu z krušiny
Plody krušiny jsou pokryty přirozenou vrstvou, která je chrání. Odstraňte ji, vložte svíčku do hrnce a zalijte vodou tak, aby pokryla plody. Přiveďte k varu a vařte půl hodiny.
Když svíčka změkne, sceďte ji a nechte vychladnout. Vyřízněte jádro. Odříznutou dužinu ovoce vložte zpět do hrnce a posypte cukrem.
Hrnec postavíme na mírný oheň. Vaříme nejméně 1,5 hodiny. Pravidelně mícháme dřevěnou lžící. Je dobré, pokud má hrnec silné dno, které zabrání připálení.
Uvařenou hrušku necháme vychladnout při pokojové teplotě. Poté hrnec postavíme na noc do lednice. Následující den znovu přiveďte k varu a vařte několik minut.
Horké hrušky rozmixujte v mixéru. Nádobí, nejlépe silikonovou formu, vymastěte olejem a posypte jemným cukrem. Nalijte marmeládu, znovu posypte cukrem a nechte ztuhnout.