Palačinky jsou skvělé jídlo, které se dá jíst k snídani, obědu i večeři. Existuje několik receptů na tyto lahůdky a také mnoho způsobů jejich přípravy, hlavně pokud jde o různé přísady. Už jste někdy ochutnali chorvatské palačinky? Pokud ne, určitě je připravte podle tohoto receptu.
Proč máme rádi palačinky?
Palačinky jsou velmi oblíbené jídlo, zejména v Polsku. Čím se liší a proč stojí za to je připravit? V naší zemi se palačinky připravují spíše sladké. Mezi jinými se podávají se sýrem, čokoládovou polevou nebo ovocem. Kromě toho se k nim přidávají různé přísady v podobě šlehačky nebo moučkového cukru.
Jsou skvělou svačinkou jak k rannímu jídlu, tak k obědu nebo večeři. Navíc jsou velmi jednoduché na přípravu a navíc rychlé, takže potěší všechny, kteří mají během dne málo času.
A jak palačinky připravují Chorvaté? V této zemi se tento oblíbený snack nazývá „palačinki“ a je tam také velmi rozšířený. Chorvaté, stejně jako Češi, milují sladké palačinky s různými zajímavými přísadami. Navíc se tam tyto lahůdky nejčastěji jedí s velkým množstvím čokoládové polevy. Lidé je jedí v obrovských množstvích. Nyní je čas seznámit se s receptem na tuto chorvatskou pochoutku.
Vezměte špendlík a zapíchněte ho do třešně. Ještě mi poděkujte za tento patent.
Takové sladké palačinky se v Chorvatsku jedí každý den. Mohly by se uchytit i v České republice? Vyzkoušejte sami, zda vám budou chutnat. K jejich přípravě budeme potřebovat následující ingredience.
Ingredience na těsto:
2 šálky pšeničné mouky
1 sklenice mléka
1 sklenice vody
2 vejce
špetka soli
2,5 lžíce rostlinného oleje
Přísady
polovina tabulky dezertní čokolády
polovina tabulky mléčné čokolády
1 velká lžíce másla
2 lžíce vody
ovocný džem
oblíbené ořechy
Jak připravit chutné chorvatské palačinky?
Tento recept na palačinky je bezpochyby sladkou delikatesou, ideální jako dezert nebo svačina, a jejich příprava je neuvěřitelně jednoduchá.
Nejprve vložte všechny ingredience na těsto do velké mísy a důkladně promíchejte, až vznikne homogenní hmota. Poté těsto odložte na chvíli stranou. Po několika minutách palačinky smažte na pánvi, několik desítek sekund z každé strany. Palačinky je třeba neustále hlídat, protože se mohou rychle připálit.
Až budou všechny palačinky hotové, potřete je marmeládou a stočte do roládek nebo obálek.
Poté ve vodní lázni rozpusťte oba druhy čokolády, přidejte máslo a vodu. Vše důkladně promíchejte, až vznikne lahodná poleva. Palačinky přeložte na talíř, polijte čokoládovou polevou a posypte ořechy.
Tyto lahůdky jsou v Chorvatsku velmi oblíbené a rozhodně stojí za ochutnání.