saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

V České republice se dříve jedla s chutí. Snižuje hladinu cholesterolu a posiluje srdce

Pro jedny je to delikatesa, pro druhé ryba, které se vyhýbají. Bohaté složení a vlastnosti mají příznivý vliv na kardiovaskulární systém.

Ryba, na kterou stojí za to vzpomenout

V kuchyni, stejně jako v módě, se nic neztrácí, ale vše se vrací. Totéž platí i pro sledě. Tato ryba byla před mnoha lety velmi rozšířená a nyní by se měla vrátit do našich životů. Ukazuje se, že je bohatá na živiny. Každá z těchto složek má vlastnosti, které jsou pro organismus cenné.

V České republice se dříve jedla s chutí. Snižuje hladinu cholesterolu a posiluje srdce

Níže představujeme všechny výhody jejich konzumace a také způsoby podávání sledě. Výhody této ryby přesvědčí i ty, kteří tuto delikatesu nemají rádi.

Vlastnosti sledě

Sledě je cenný zejména tím, že obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Tato složka ovlivňuje nervový systém a reguluje krevní tlak a hladinu cholesterolu, čímž odlehčuje srdci. Kyselina posiluje imunitní systém a je zodpovědná za produkci serotoninu, neboli hormonu štěstí. Ryba také obsahuje vitamíny skupin A, B, D a E. Díky těmto živinám se kosti stávají pevnějšími, posiluje se imunita a pokožka a oči získávají dodatečnou ochranu.

Za zmínku také stojí, že sleď neobsahuje těžké kovy. Díky tomu je zdravou rybou, kterou mohou konzumovat i těhotné ženy. Obsah sodíku a zinku zase podporuje správnou funkci štítné žlázy.

V České republice se dříve jedla s chutí. Snižuje hladinu cholesterolu a posiluje srdce

Jak servírovat sledě?

Výhodou sledě je nejen jeho blahodárný vliv na zdraví, ale také to, že se dá připravit na mnoho různých způsobů. Ačkoli v minulosti v Polsku převládala jídla z sledě v smetaně a octu, dnes existuje mnohem více receptů s touto ingrediencí. Populární je sledě po kasubsku, ve studené omáčce a s houbami, například s liškami.

Popularitu si získává také švédský salát, ve kterém právě tato ryba hraje důležitou roli a ovlivňuje chuť. Zajímavou alternativou jsou také sendviče se sleděm. Bez ohledu na to, jakou variantu podávání sledě si vyberete, ryba vám zajistí požadované vlastnosti.

V České republice se dříve jedla s chutí. Snižuje hladinu cholesterolu a posiluje srdce
Přesunout se na začátek