Mizérie v překladu z latiny znamená chudoba nebo bída. Ale tento název nezabránil tomu, aby se salát z okurek stal naší oblíbenou přílohou k obědu. Nyní recept upravíme a smetanu v mizérii nahradíme omáčkou na bázi skýru.
Mizérie se skyr, nebo nebe v ústech
Skyr je mnohem hustší než smetana. Proto ho přidáváme spolu s olivovým olejem, aby se ingredience dobře promíchaly a vznikla omáčka na okurky.
Ingredience
1 dlouhý okurka
1 sklenice skyr (nebo řecký jogurt)
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 malý svazek kopru
3 větvičky petržele
Sůl, pepř
Okurku nakrájíme na tenké plátky. Přesuneme do síta, osolíme a necháme okapat. Přesuneme do misky.
K okurce přidáme skyr. Přidáme olivový olej a citronovou šťávu. Vše promícháme.
Kopr a petržel nakrájíme na jemno. Přidáme k okurce, promícháme. Dochutíme podle chuti.
Jedna z nejlepších koláčů, jaké jsem jedl. Recept na koláč „Marženka“ doporučuji všem
Co je třeba vědět při přípravě mizérie
Slupka okurek je jedlá. Nakrájejte zeleninu co nejtenčeji, ale neoloupejte ji – dodá to chuť.
Pokud je slupka velmi tvrdá, můžete oloupat pouze každý druhý proužek. Polovinu okurky nechte neloupanou.
Osolením zeleniny po nakrájení z ní vytáhnete šťávu. Díky tomu salát nebude vodnatý.
Vodu, která z okurek vyteče, můžete smíchat se sodovou vodou a dochutit plátkem citronu. Je to skvělý letní nápoj!
Salát z okurek se skyr
Skyr je islandský jogurt, příbuzný řeckému. Jeho zvláštností je velmi nízký obsah tuku. Můžete koupit skyr zcela bez tohoto makroprvku a připravit si velmi nízkokalorický okurkový salát.
Zajímavé je, že podobný produkt si můžete připravit i sami. Stačí smíchat jogurt se solí a počkat, až se oddělí syrovátka. Po jejím odlití získáme sýr zvaný labneh, příbuzný skyr.