saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Přidejte do mizérie místo smetany. Bude to zdravější a ještě chutnější

Mizérie v překladu z latiny znamená chudoba nebo bída. Ale tento název nezabránil tomu, aby se salát z okurek stal naší oblíbenou přílohou k obědu. Nyní recept upravíme a smetanu v mizérii nahradíme omáčkou na bázi skýru.

Mizérie se skyr, nebo nebe v ústech

Skyr je mnohem hustší než smetana. Proto ho přidáváme spolu s olivovým olejem, aby se ingredience dobře promíchaly a vznikla omáčka na okurky.

Přidejte do mizérie místo smetany. Bude to zdravější a ještě chutnější

Ingredience

1 dlouhý okurka

1 sklenice skyr (nebo řecký jogurt)

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce citronové šťávy

1 malý svazek kopru

3 větvičky petržele

Sůl, pepř

Okurku nakrájíme na tenké plátky. Přesuneme do síta, osolíme a necháme okapat. Přesuneme do misky.

K okurce přidáme skyr. Přidáme olivový olej a citronovou šťávu. Vše promícháme.

Kopr a petržel nakrájíme na jemno. Přidáme k okurce, promícháme. Dochutíme podle chuti.

Jedna z nejlepších koláčů, jaké jsem jedl. Recept na koláč „Marženka“ doporučuji všem

Co je třeba vědět při přípravě mizérie

Slupka okurek je jedlá. Nakrájejte zeleninu co nejtenčeji, ale neoloupejte ji – dodá to chuť.

Pokud je slupka velmi tvrdá, můžete oloupat pouze každý druhý proužek. Polovinu okurky nechte neloupanou.

Osolením zeleniny po nakrájení z ní vytáhnete šťávu. Díky tomu salát nebude vodnatý.

Přidejte do mizérie místo smetany. Bude to zdravější a ještě chutnější

Vodu, která z okurek vyteče, můžete smíchat se sodovou vodou a dochutit plátkem citronu. Je to skvělý letní nápoj!

Salát z okurek se skyr

Skyr je islandský jogurt, příbuzný řeckému. Jeho zvláštností je velmi nízký obsah tuku. Můžete koupit skyr zcela bez tohoto makroprvku a připravit si velmi nízkokalorický okurkový salát.

Zajímavé je, že podobný produkt si můžete připravit i sami. Stačí smíchat jogurt se solí a počkat, až se oddělí syrovátka. Po jejím odlití získáme sýr zvaný labneh, příbuzný skyr.

Přidejte do mizérie místo smetany. Bude to zdravější a ještě chutnější
Přesunout se na začátek