Jedná se o jednoduchý, tradiční recept bez jakýchkoli dalších želírujících látek. Domácí džem z černého rybízu je jedním z nejlepších pokrmů na zimu.
Džem z černého rybízu se připravuje snadno a potřebujete k tomu pouze dvě ingredience: zralý černý rybíz a cukr. Takový džem je doslova léto v sklenici. Je ideální na sendviče, dorty, palačinky nebo sladké koláče.
Jak připravit džem z černého rybízu?
Džem z černého rybízu je jedno z těch jídel, které se připravují prakticky samy – bez použití dalších zahušťovadel (želatiny, agaru-agaru nebo želatiny). Tajemství spočívá v přírodních vlastnostech těchto bobulí. Černý rybíz je mimořádně bohatý na pektiny – rostlinné látky odpovědné za želatinizaci.
Černý rybíz má také vysoký obsah organických kyselin, které navíc podporují proces želatinace. Právě tato kombinace – pektiny a kyseliny – způsobuje, že stačí trpělivé vaření, abyste získali ideálně hustý a voňavý džem. Ovoce stačí jednoduše posypat cukrem.
V mnoha receptech najdete poměr 1:1, tedy kilogram cukru na kilogram ovoce. Někteří přidávají dvakrát méně cukru, já ho ale snižuji ještě více: na kilogram ovoce přidávám asi 300 g cukru a tak to uvádím v receptu.
Jak poznáte, že je džem hotový? Udělejte test studenou talířem: malé množství džemu položte na studenou plochu, mělo by rychle ztuhnout – to je znamení, že je produkt připravený k přendání do sklenic.
Recept: Džem z černého rybízu
Chutný džem bez přidání želírujících látek.
Ingredience
- 1 kg černého rybízu
- 300 g cukru
Způsob přípravy
Příprava rybízuRybíz vysypte do hrnce s tlustým dnem, lehce rozmačkejte a zahřejte, dokud nezačne pouštět šťávu. Vařte chvíli, aby se tekutina trochu odpařila.
Příprava džemu Do vařícího rybízu přidejte cukr, promíchejte a vařte, dokud džem nezíská požadovanou hustotu. Horký džem přelijte do sterilizovaných sklenic.
Je nutné pasterizovat džem z černého rybízu?
Obvykle není nutné černorybízový džem dodatečně pasterizovat, ale můžete tak učinit, pokud chcete, aby si džem co nejdéle zachoval své vlastnosti.
Nejdůležitější je však dodržování hygieny: sklenice musí být sterilizované (můžete je vypéct v troubě) a víčka navíc otřít lihem. To je obzvláště důležité u džemů s menším obsahem cukru, který také působí jako přírodní konzervant. Sklenice s horkým džemem stačí otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout.
Pokud chcete sklenice s džemem dodatečně pasterizovat, vařte je asi 15 minut nebo je na tuto dobu vložte do trouby předehřáté na 100 stupňů.