Neustálá chuť na sladké může souviset s poruchou hladiny cukru v krvi, ale příčin neovladatelné touhy po čokoládě, dortu nebo oblíbených bonbónech je mnohem více. Některé z nich mají psychologické a neurologické příčiny, a proto je k jejich odstranění zapotřebí jiný přístup než v případě cukrovky, inzulínové rezistence nebo nedostatku živin.
Proč mám neustále chuť na sladké? Tímto způsobem vám to sděluje vaše tělo.
Cukr obsažený v sladkostech je návykový, takže není divu, že každý den máte chuť na kousek čokolády nebo sušenky. Problém nastává, když se nedokážete sladkému odolat nebo když chuť na něco sladkého máte příliš často. Nejprve je dobré zkontrolovat hladinu glukózy a pokud jsou výsledky v normě, hledejte příčiny v psychologické oblasti. Jaké mohou být příčiny neustálé chuti na něco sladkého?
Chuť na sladké a teorie chování
Podle teorie chování může být chuť na sladké vyvolána vzpomínkami nebo návyky. Možná máte chuť na babiččin cheesecake ne proto, že je velmi chutný, ale proto, že ho spojujete s příjemnými chvílemi strávenými s rodinou. Podobnou sílu mají každodenní návyky, například chuť na dezert po obědě nebo svačinu, když se nudíme. Příčina tohoto chování nespočívá ani tak v mysli, jako spíše v biologii.
Studie z roku 2011 ukázala, že když je aktivována prefrontální kůra mozku, dočasně se snižuje chuť na potraviny bohaté na sacharidy, včetně sladkostí. Další oblastí odpovědnou za regulaci příjmu potravy je hippocampus. V případě jeho poškození, k němuž může dojít v důsledku deprese, stresu nebo cukrovky, se stravovací návyky mění.
Touha po sladkém a teorie serotoninu
Další příčinou neovladatelné touhy po sladkém mohou být poruchy produkce serotoninu. Jeho nedostatek zvyšuje chuť na potraviny bohaté na sacharidy, včetně samozřejmě sladkostí. Výzkumy potvrzují tuto teorii, protože po jídle bohatém na sacharidy se hladina serotoninu zvyšuje a po jídle bohatém na bílkoviny a tuky klesá.
Někteří vědci se domnívají, že strava bohatá na tryptofan, který je prekurzorem serotoninu, může vést ke snížení chuti na sladké. Tato aminokyselina se nachází v mořských plodech, vejcích a drůbeži. Lze ji také užívat ve formě potravinových doplňků.
Touha po sladkém: závislosti způsobené fyziologickými stavy
Touha po sladkém může být způsobena hormonálními změnami, které jsou zvláště patrné u žen. Vyskytují se v určitých fázích cyklu a také během těhotenství. Kvůli kolísání hladiny progesteronu a estrogenu se silnější chuť na něco sladkého objevuje během menstruace a těsně před ní.
Závislosti během těhotenství jsou však individuální záležitostí. Zatímco některé nastávající maminky touží hlavně po čokoládě, jiné mají chuť na slané pochutiny. Příčinou zvýšené chuti na sladké může být také zvýšená spotřeba energie potřebná pro vývoj nového života.
Je však třeba mít na paměti, že kalorický příjem těhotných žen se neliší výrazně od normálu. V prvním trimestru činí pouze 85 kcal denně, ve druhém 285 kcal a ve třetím 475 kcal.
Jak se vypořádat s nadměrnou chutí na sladké?
Malé sušenky občas neuškodí, ale každodenní konzumace sladkostí má negativní vliv na zdraví. Přispívá k přibývání na váze a v dlouhodobém horizontu může zesílit příznaky deprese. Z výše uvedených důvodů je třeba se s chutí na sladké umět vypořádat. Často se za ní skrývají jiné příčiny, například setkání s rodinou nebo touha zlepšit si náladu. Místo čokolády vám pak pomůže rozhovor s blízkými, procházka nebo relaxační koupel.
Důležité je také vědomě plánovat stravování. Hladový organismus potřebuje dávku energie, kterou mu dodávají sladkosti. Nenechte se přepadnout hladovými záchvaty, které mohou nastat, pokud jíte příliš málo nebo vaše strava je chudá na živiny. Když dostanete chuť na sladké, zamyslete se, kdy jste naposledy jedli plnohodnotný oběd. Pokud i po něm máte chuť na čokoládu, vyberte si zdravější alternativu, například avokádový mousse s kakaem.