Brzy začne sezóna bílé rybízu. Toto málo známé ovoce má řadu zdraví prospěšných vlastností. Je bohaté na vitamíny a minerály, které mimo jiné snižují riziko infarktu, aterosklerózy a mrtvice.
Neznámá rybíz
Vlastnosti a chuť černého a červeného rybízu zná každý, ale o bílém, který je v tomto případě senzací srovnatelnou s yeti, se ví jen málo. Možná o něm někdo slyšel, ale nikdo ho neviděl a už vůbec neochutnal, což je škoda. Tato odrůda bobulí se objevuje v polovině července a výrazně se liší od těch dobře známých. Rozdíly lze poznat ihned po ochutnání. Bílé kuličky jsou kyselé a méně hořké než černý rybíz, díky čemuž jistě potěší mnoho lidí.
Je však třeba poznamenat, že i bílý rybíz má své odrůdy. Rozlišujeme rybíz: Bílý z Yuterboga, Blanca. Zitavia a Verdavia. Konzervování se nejlépe hodí odrůda Blanca, která je k dispozici na konci léta. Bílá rybíz má kromě kyselé chuti také znatelné sladké tóny, což může být její další výhodou.
Léčivé vlastnosti čajů
Všechny odrůdy spojuje jedno – prospěšné vlastnosti. Malé plody bílého rybízu obsahují bohaté složení vitamínů a minerálů, které mají pozitivní vliv na celý organismus a jeho jednotlivé systémy a zlepšují jejich fungování. A to dělá výlet na trh za dosud neznámým plodem hodnou věcí. Není to snadný úkol, ale rozhodně stojí za to.
Rybíz pro chuť a zdraví
Tyto zdravotní výhody po konzumaci bílé rybízu jsou způsobeny především velkým množstvím vitamínů. V plodech najdeme vitamíny skupiny A, B1, B2, B9 a C, E. Doprovázejí je již zmíněné vitamíny, jako jsou: draslík, fosfor, hořčík, sodík, kobalt, železo a málo známý molybden.
Ten ovlivňuje metabolismus a urychluje vstřebávání železa. Navíc je důležitou složkou zodpovědnou za zdraví zubů a kostí. Bohaté složení také podporuje imunitní systém, mozek, nervový a kardiovaskulární systém.
Pravidelná konzumace plodů minimalizuje riziko infarktu, aterosklerózy a mrtvice. Složky také ovlivňují snížení stresu a mají močopudné účinky.
Produkty z bílého rybízu
Vliv bílého rybízu na organismus je skutečně působivý, ale bude účinný, pokud se plody dostanou do organismu ve vhodné formě. Možností je opravdu mnoho. Nejlepší je samozřejmě konzumace čerstvých plodů, ale pokud chcete zachovat jejich chuť a vlastnosti déle, stojí za to se rozhodnout pro jiné řešení. Z rybízu lze připravit tradiční produkty, jako jsou džemy, marmelády nebo džusy.
Plody lze také použít k přípravě sladkých dezertů. V tomto případě se jejich nutriční hodnota a vlastnosti snižují, ale získávají vynikající chuť. Rybíz může být přísadou do dortů, sladkých buchtek, koláčů a mnoha dalších lahůdek. Jak vidíte, možností je mnoho a jen na vás záleží, kterou z nich si vyberete.
Nedávno jsme doporučili nápoj, který podporuje hubnutí, a informovali jsme o varování týkající se vody z vodovodu.