V létě je dobré jíst chutnou a zdravou rybu – je lehká a výživná. Bohužel i s tímto masem je třeba být velmi opatrný. Mnoho Poláků neví, jak nebezpečná pro zdraví je u nás oblíbená tučná ryba.
- Ryby jsou lehce stravitelnou volbou na léto, ale s tučnými rybami je třeba být opatrný.
- Tučné ryby (například eskolia) jsou mastné, těžko stravitelné a mohou poškodit zdraví.
- Obsahují nestravitelné vosky – každý pátý člověk po jejich konzumaci trpí otravou.
- Příznaky: průjem, bolesti hlavy, vyrážka – je lepší se jim vyhýbat, zejména v sushi. Co je dobré jíst v létě? Ryby – skvělá volba
Co je dobré jíst v létě? Ryby – skvělá volba
Za oknem se již otepluje – slunce svítí a v České republice přicházejí první horké dny. Při takovém počasí je dobré sníst něco lehce stravitelného a oblíbenou volbou čechů je zdravá ryba. Ryby jsou vynikajícím zdrojem plnohodnotných bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitamínů D a B12 a také minerálů, jako je jód, selen a zinek. Omega-3 mastné kyseliny podporují činnost srdce, snižují hladinu cholesterolu a mají protizánětlivé účinky. Pravidelná konzumace ryb zlepšuje činnost mozku, posiluje imunitu a může snižovat riziko mnoha onemocnění, včetně kardiovaskulárních a depresí.
Bohužel mnoho lidí neví, že i při nákupu ryb je třeba být velmi opatrný, protože si můžete vybrat druh, který je pro nás velmi škodlivý. O čem je řeč? Jde o takzvané tučné ryby. Co to je?
Tučné ryby je obchodní název označující druhy ryb, které jsou výlučně tučné a těžko stravitelné. Tyto druhy jsou ve skutečnosti pro nás škodlivější než prospěšné pro lidské zdraví. Je však jasné, že ryby z rodiny tučných druhů jsou mimořádně chutné. Proč? Právě kvůli vysokému obsahu tuku. Existuje však důvod, proč byste se neměli přejídat tukem nebo konzumovat trans-tuky. Ve všem by měla být umírněnost.
Tučné ryby jsou škodlivé pro zdraví. Jak je rozpoznat?
Na českém trhu najdete dva druhy tučných ryb – eskoliar a kostropak. V obchodech se jim obvykle říká právě tučné ryby (angl. butterfish). Bohužel jsou nebezpečné pro lidský organismus. Proč?
Nejde jen o obsah tuku, ale také o vosky, které lidský trávicí systém nedokáže zpracovat. Z tohoto důvodu dokonce každý pátý člověk, který konzumuje tyto ryby, skončí s otravou jídlem. Právě proto je lepší se mastných ryb zdržet, bez ohledu na to, jak nám chutnají.
Jaké jsou příznaky otravy po konzumaci tučných ryb?
Příznaky otravy se objevují již tři hodiny po konzumaci tučných ryb. Bohužel prvním z nich je ostrý a dlouhotrvající průjem. V tomto případě je nutné dbát na neustálý přísun tekutin. Je také třeba mít na paměti, že zejména u starších lidí může být prudký průjem smrtelný. To však není vše – později se mohou objevit závratě a bolesti hlavy, otok jazyka a vyrážka.
Je také třeba věnovat pozornost problémům s dýcháním, ale tento příznak se vyskytuje méně často. Jak se vyhnout otravě tučným rybám? Je to jednoduché – nejíst je. Pokud jste však takovou rybu přesto snědli, raději se vyhýbejte syrové tučné rybě, která se podává v japonských sushi restauracích. Objednat si takové jídlo je prostě nerozumné rozhodnutí. Navíc Japonsko a Itálie zakázaly prodej škodlivé tučné ryby. V Polsku je stále legální.
Co je to mastná ryba? Informace
Mastná ryba je obecný název pro několik druhů ryb, jako je eskolia (Lepidocybium flavobrunneum) nebo mastná ryba (Peprilus spp.), které se vyznačují jemným, tučným masem s mastnou chutí. Vzhledem k vysokému obsahu tuků, zejména voskových esterů, může konzumace velkého množství způsobit zažívací potíže, jako je olejovitý průjem.
Přesto jsou tyto ryby ceněny v kuchyni, zejména v Japonsku, kde se někdy podávají jako sashimi, ačkoli v některých zemích je jejich prodej regulován. Vyznačují se světlým, jemným masem a často se připravují na grilu, smaží se nebo zapékají. Vzhledem k možným vedlejším účinkům se doporučuje konzumovat je v mírném množství. Je také třeba dávat pozor na nesprávné označení, protože některé druhy prodávané jako „tučná ryba“ mohou patřit do různých čeledí a lišit se svými vlastnostmi.