Tato ryba je tak chutná, že ji nikdo nemusí přemlouvat, aby ji jedl. V mé domácnosti rychle nahradila lososa a běžnou tresku. Jemné maso se doslova rozplývá v ústech a navíc je vynikajícím zdrojem živin.
Tato ryba má jemnou chuť a málo kostí.
Na talířích převládá hlavně treska obecná, ale jakmile v obchodě najdu černou tresku, výběr je jasný. Mnoho lidí ji při nákupu omylem ignoruje, někteří se bojí, že šedavě perleťová barva je známkou nečerstvosti. Stojí však za to dát jí šanci, protože je to opravdu chutná ryba, která si zaslouží pozornost. Její jemné maso je šťavnaté a lehké a navíc velmi zdravé.
Je černá treska zdravá?
Odborníci na výživu a lékaři doporučují jíst ryby nejméně dvakrát týdně. V tomto případě stojí za to se rozhodnout pro černou tresku. Pravidelná konzumace této ryby posiluje imunitu, chrání buňky před oxidačním stresem, zlepšuje funkci mozku a nervového systému, posiluje kosti a zuby a také podporuje činnost štítné žlázy.
Černá treska je nízkokalorická – 100 g obsahuje pouze 84 kcal. Je bohatá na bílkoviny a nenasycené omega-3 mastné kyseliny, i když jich není tolik jako v tučných mořských rybách (jako je losos, makrela nebo tuňák). Ty jsou klíčové pro zdraví mozku a nervového systému, podporují kognitivní funkce, paměť a koncentraci. Mají také silné protizánětlivé účinky a příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém, čímž snižují riziko srdečních onemocnění. Černá treska také obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, jako je vápník, železo, selen, vitamín A, jód a zinek.
Černá treska k obědu
Černá treska má výraznější chuť než treska obecná a také perleťově šedé maso, které při tepelné úpravě zbělá. Lze ji smažit, péct, dusit, vařit v páře a dokonce grilovat. Skvěle se hodí k různým druhům zeleniny, bylinkám a koření. Můžete ji připravit v smetanové omáčce se sušenými rajčaty nebo špenátem a poté zapečené se sýrem. Mám svůj vlastní jednoduchý a rychlý recept.
Černá treska není jen bohatá na chuť, ale má také vysokou nutriční hodnotu.
Jednoduchý recept na pečenou černou tresku
Ingredience:
- dvě filety z černé tresky,
- šťáva z poloviny citronu a několik jeho plátků,
- olivový olej,
- oblíbené čerstvé bylinky, například rozmarýn, tymián, kopr,
- 100 g másla (podle chuti).
Způsob přípravy:
- Filety tresky osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou.
- Poté potřete olivovým olejem, přidejte čerstvé bylinky a plátky citronu.
- Pro větší šťavnatost můžete na rybu přidat kousky másla.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Tresku pečte na plechu vyloženém pečícím papírem nebo v žáruvzdorné misce asi 12–15 minut.