A také pro klidnou práci mozku. Pojďme si povědět o výhodách meruněk, které jsou bohaté na vlákninu a beta-karoten, se všemi výhodami pro tělo a mysl, které z toho vyplývají.
Meruňky jsou nízkokalorické a velmi prospěšné pro střevní mikroflóru.
Nejlepší letní ovoce pro ploché břicho a zdravou pokožku: meruňky
Miluji meruňky. Pro mě je léto synonymem bazénu, nekonečných obědů, siesty, pláže, čokoládové zmrzliny… a meruněk (raději zralých než zelených). Jejich chuť potlačuje mou chuť na sladké v mnoha případech a docela dobře zasytí. Samozřejmě, vzhledem k tolika výhodám pro chuťové pohárky, jsem si musela u dietologa ověřit jejich další prospěšné vlastnosti pro organismus. A ty jsou, a jaké!
Jsou bohaté na vlákninu (která je velmi potřebná při nadýmání)
To je jedna z hlavních výhod tohoto ovoce. Jsou bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, proto jsou prospěšné pro střevní trakt. Kromě toho slouží jako potrava pro naši mikrobiotu, proto jsou vždy vítány. Ve skutečnosti nadýmání, což je poměrně častý problém u žen, který se v létě zhoršuje kvůli zadržování tekutin způsobenému horkem, lze bojovat dostatečným příjmem vlákniny (říkáme „dostatečným“, protože jak její nadbytek, tak nedostatek mohou způsobit nadýmání).
Dietolog také poznamenává, že zlepšují trávení a střevní motilitu, a tím pomáhají při zácpě. Zejména sušené meruňky (orechony) mohou díky vysokému obsahu vlákniny a většímu množství přírodního cukru v tomto ovoci trochu pomoci zmírnit zácpu.
Zmírňují zadržování tekutin
Další dobrá zpráva v horkém počasí. Meruňky také obsahují draslík, který má močopudné účinky a zlepšuje zadržování tekutin. Zdůrazňuje také obsah organických kyselin v meruňkách, jako je jablečná a citronová, které pomáhají zlepšit trávení, zdraví střev a vstřebávání živin. „Je však třeba poznamenat, že s dozráváním se množství těchto kyselin snižuje.“ Zařazení meruněk do snídaně nebo svačiny je proto dobrou strategií pro usnadnění trávení a snížení zadržování tekutin v těle (slibuji).
Jsou nízkokalorické a mají nízký obsah fruktózy
Digon také potvrzuje, že jsou nízkokalorické (jedna meruňka obsahuje obvykle 20 kalorií), takže 3 meruňky odpovídají jedné ze tří porcí/kusů ovoce, které bychom měli konzumovat denně. K tomuto seznamu Parada přidává sacharidy: Každých 100 gramů čerstvého produktu obsahuje 9,5 gramů sacharidů. Ve srovnání s jinými druhy ovoce je jejich energetická hodnota poměrně nízká, vzhledem k vysokému obsahu vody a skromnému množství sacharidů.
Kromě toho mají nízký obsah fruktózy (ovocného cukru), proto jsou, jak poznamenává Digon, velmi doporučovány pro zmírnění problémů se zánětem střev, které se někdy projevují nadýmáním, o kterém jsme již hovořili.
Meruňky jsou bohaté na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu.
Pečují o mikroflóru (a mozek)
Jsou prospěšné pro mikroflóru – potvrzuje lékárník. Když konzumujeme potraviny bohaté na vlákninu, naše střevní mikroflóra se podílí na fermentačním procesu, který je zodpovědný za uvolňování krátkých mastných kyselin. Krátké mastné kyseliny přispívají ke snížení neurozánětu a mají příznivý vliv jak na emoční rovnováhu, tak na prevenci neurodegenerativních onemocnění.
Má vysoký obsah beta-karotenu (prospěšného pro pokožku)
Toto ovoce je bohaté na beta-karoten, který se v našem těle podle potřeby přeměňuje na vitamín A. Právě proto je tak doporučován odborníky na pleť, zejména pro získání zdravého opálení a zpevnění pokožky. Je jedním z hlavních zdrojů provitamínu A, který je nezbytný pro stimulaci a prodloužení opálení. Vysoký obsah beta-karotenu, přírodního pigmentu s antioxidačním účinkem, který podporuje tvorbu melaninu a připravuje pokožku na slunce. Je to jasné: samé výhody.