saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Studený krém ze špenátu, avokáda a bazalky

Tyto ingredience v kombinaci s přírodním jogurtem, citronem a za’atarem se navzájem doplňují a vytvářejí lehké, svěží a voňavé jídlo, které je ideální pro horké dny.

Studený krém ze špenátu, avokáda a bazalky

Nastane čas mezi horkými dny, kdy vás omrzí gazpacho a salmorejo . Právě tehdy, když budete potřebovat alternativu, si vzpomenete na tento recept na lehkou, svěží a voňavou studenou polévku ze špenátu. Používáme přírodní jogurt a citronovou šťávu pro kyselost, avokádo pro krémovitost a bazalku a za’atar pro aroma a chuť. Pokud nemáte zaatar po ruce, můžete si ho připravit podle pokynů naší redaktorky Moniky Esquedero na konci tohoto článku, nebo přidat špetku mletého kmínu, lžičku opražených sezamových semínek a další porci sušeného oregana nebo tymiánu.
Aby byl tento recept ještě jednodušší a rychlejší, můžete vynechat blanšírování a koupit mladý špenát, který je méně vláknitý, jemnější a má delikátní chuť. Pokud nemáte výkonný mixér nebo chcete dosáhnout hladší, hedvábnější krém, můžete směs před podáváním přecedit přes jemné síto nebo cedník.

Studený krém ze špenátu, avokáda a bazalky

Pro 4 osoby

  • 400 g čerstvého špenátu
  • 2 avokáda (asi 250 g)
  • Svazek čerstvé bazalky (asi 40 g)
  • Šťáva z poloviny citronu
  • 120 g neslazeného přírodního jogurtu
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 čajová lžička za’ataru (viz náhrada výše)
  • Černý pepř
  • Jemná sůl

Postup

1.

Osolenou vodu přiveďte v hrnci k varu a připravte si misku s ledovou vodou.

2.

Vložte špenát do vroucí vody na 30 sekund. Vyjměte ho kleštěmi a vložte do ledové vody.

3.

Vodu ze špenátu slijte a vložte ho do mixéru nebo kuchyňského robota.

4.

Přidejte zbývající ingredience, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a kyselostí přidáním citronové šťávy.

5.

Krém podávejte tak, jak je, nebo ho protlačte přes jemné síto nebo cedník, abyste dosáhli hedvábnější konzistence.

Studený krém ze špenátu, avokáda a bazalky
Přesunout se na začátek