Kreatin, doplněk oblíbený mezi sportovci díky své schopnosti pomáhat rozvíjet sílu a výkon, je stále více uznáván pro své rozsáhlé přínosy pro zdraví a je bezpečný, účinný a nezbytný pro všechny, a nejen pro sportovce, podle studie provedené doktorem , profesorem a ředitelem Laboratoře sportovní výživy a tělesné výchovy Texaské univerzity A&M (USA).
Užitečnost této sloučeniny daleko přesahuje hranice posilovny. Kreatin je přírodní sloučenina uložená ve svalech, která v kombinaci s fosfátem tvoří kreatinfosfát nezbytný pro buněčnou energii.
„Když je organismus vystaven stresu, například při fyzické zátěži nebo při některých onemocněních, je kreatinfosfát nezbytný pro udržení energie v buňkách, proto má kromě již známých účinků na sportovní výkony také mnoho ochranných a ozdravných vlastností,“ vysvětluje.
Kolik kreatinu je třeba konzumovat denně
Náš organismus produkuje přibližně jeden gram denně, ale doporučuje se užívat dva až čtyři gramy kreatinu denně, v závislosti na svalové hmotě a úrovni aktivity. Většina lidí nedostává dostatek kreatinu pouze z potravy. Nejlepšími zdroji kreatinu v potravě jsou maso a ryby.
„Pouze asi jeden gram kreatinu je obsažen v půl kilogramu červeného masa nebo ryb, například lososa, proto je drahý a k získání jednoho gramu je zapotřebí mnoho kalorií.Proto jsou důležité doplňky, zejména pro vegetariány a vegany, kteří nepřijímají dostatek kreatinu z potravy.“
Sportovcům, kteří si kladou za cíl zvýšit výkonnost, se doporučuje užívat 5 gramů čtyřikrát denně po dobu jednoho týdne. Doplňky „pomáhají nabít svaly dodatečnou energií“, což umožňuje zlepšit výsledky vysoce intenzivního tréninku, regeneraci a dokonce i kognitivní funkce. Poté bude příjem 5 až 10 gramů denně udržovat zásoby kreatinu a zajistí jeho dostatečný přísun do mozku.
Kromě zlepšení sportovních výsledků je kreatin důležitý pro všechny lidi s přibývajícím věkem. Může pomoci starším lidem, kteří s věkem ztrácejí svalovou hmotu a kognitivní funkce, a u teenagerů je nízký příjem kreatinu ve stravě spojen s pomalejším růstem, menší svalovou hmotou a větším množstvím tuku v těle.