Kuře s mandlovou omáčkou podle babiččina receptu je jedno z těch jídel, které nikdy nevyjdou z módy. Jeho ingredience, textura a aroma nám připomínají chutná jídla z dětství.
K přípravě tohoto kuřecího jídla s mandlovou omáčkou jsme vybrali stehna s kůží a kostí, aby byla při vaření v omáčce šťavnatější, ale můžete si vybrat stehna nebo zadní části podle své chuti. Toto jídlo je vždy stejně chutné.
Tajemství tohoto receptu spočívá v mandlové omáčce, která se podává s kuřetem. K přípravě této tradiční omáčky jsme osmažili plátek chleba spolu s mandlemi na aromatickém oleji s česnekem, poté přidali sherry nebo bílé víno a zředili vývarem. Po přípravě omáčky v ní dusíme kuře do měkka.
Toto ragú je chutnější, pokud se připraví den předem, proto doporučujeme nespěchat a nechat ho odležet. Po vychladnutí stačí jídlo uložit do lednice do druhého dne a před podáváním ho několik minut ohřát v hrnci. Pokud chcete, můžete připravit větší množství a zamrazit, jídlo neztratí ani chuť, ani aroma.
Kuře s mandlovou omáčkou podle babiččina receptu je velmi chutné s hranolky, zeleným salátem a dobrým chlebem, který můžete namáčet do omáčky.
Informace o receptu
- Doba přípravy: 5 minut
- Doba vaření: 1 hodina
- Celková doba: 1 hodina 5 minut
- Porce: 2
- Kategorie: hlavní jídlo
- Typ kuchyně: španělská
- Kalorie na porci (kcal): 875
Ingredience na kuře s mandlovou omáčkou podle babiččina receptu
- 500 g kuřecího masa (v našem případě stehna)
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 plátek chleba
- 60 g mandlí
- 1 stroužek česneku
- 75 ml bílého vína nebo sherry
- 350 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce petrželových listů (podle chuti)
Jak připravit kuře s mandlovou omáčkou podle babiččina receptu
500 g nakrájeného kuřecího masa osolte, opepřete a osmažte na pánvi s 2 lžícemi olivového oleje po dobu 8 minut. Odložte stranou.
Na stejné pánvi osmažte 1 plátek chleba z obou stran do zlatova na mírném ohni. Na jedné straně pánve osmažte 60 g mandlí po dobu 2 minut.
Přidejte 1 stroužek česneku, promíchejte a vařte ještě 1 minutu. Nalijte 75 ml bílého vína nebo sherry a vařte 2 minuty na silném ohni. Nechte směs vychladnout a rozmixujte.
Směs vraťte do pánve spolu s 350 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru a odloženým kuřecím masem. Pokud máte raději méně hustou omáčku, můžete přidat více vývaru.
Kuře v mandlové omáčce vaříme 30 minut pod pokličkou na středním ohni, v polovině vaření otočíme, dokud není kuře hotové. Pokud používáte větší kousky kuřete, je třeba dobu vaření prodloužit v závislosti na tloušťce kousků, protože kuře musí být zcela propečené.
Podáváme čerstvě uvařenou kuřecí maso s mandlemi, ozdobené 1 lžící petrželových listů.
Stručný přehled přípravy
- Opečeme kuřecí maso a odložíme stranou
- Opečeme chléb a mandle
- Přidáme česnek, bílé víno nebo sherry, vaříme a rozmixujeme
- Směs s kuřetem a vývarem dáme do pánve.
- Kuře s mandlovou omáčkou vaříme půl hodiny, dokud není zcela hotové.
- Podáváme s petrželkou.