saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Kravské mléko je lepší než ovesné: studie vyvrací mýtus o výživě

Švýcarská studie zkoumala složení náhražek mléka a vypracovala návrhy na jeho zlepšení.

Do kávy nebo müsli se už dlouho přidává nejen kravské mléko. Rostlinné alternativy ze sóji, ovsa nebo mandlí se již dávno staly mainstreamem. Kromě otázky, co vám osobně více chutná, lze alternativy mléka hodnotit z hlediska ekologie a výživy.

Nová studie Agroscope, švýcarského centra kompetence v oblasti zemědělského výzkumu, ukazuje, že mnoho z těchto produktů má právě z hlediska výživy nedostatky. Neplní své sliby jako zdravá alternativa. Často obsahují hodně cukru, málo bílkovin a mnoho přísad. Výsledkem je, že mnoho z nich má podle stupnice Nutri-Score horší hodnocení než kravské mléko.

Téměř polovina náhražek mléka obsahuje příliš mnoho cukru

Bylo zkoumáno 66 produktů. Prvním cílem bylo studovat nutriční hodnotu a složení těchto náhražek mléka. Druhým cílem bylo zjistit souvislost mezi nutriční hodnotou, složením a cenovými charakteristikami. A konečně, za třetí, bylo nutné posoudit potenciál pro revizi receptury. Co je třeba, aby se produkty staly zdravějšími?

 

Zdá se, že je to nutné, protože téměř polovina zkoumaných produktů má nízkou nutriční hodnotu (Nutri-Score D). Kromě toho obsahují jeden až tři přísady, jako jsou stabilizátory a emulgátory.

Kravské mléko je lepší než ovesné: studie vyvrací mýtus o výživě

Hráškové mléko má nejlepší Nutri-Score

Přesto zůstává obraz nejednoznačný. Žádný z produktů nedosáhl lepšího hodnocení Nutri-Score A, téměř polovina se ocitla v dolní části žebříčku (D nebo E). Zejména ovesné a rýžové nápoje často obsahovaly příliš mnoho cukru, kalorií nebo četné přísady. Nejlepší výsledky dosáhly náhražky mléka s Nutri-Score B, které se skládají převážně z hrachu (100 %), sóji (80 %), mandlí (60 %) a kokosu (50 %). Kromě toho institut zjistil, že vyšší obsah sacharidů a tím pádem i cukru a kalorií vede ke zhoršení nutriční hodnoty.

30 % náhrad mléka s přidanými přísadami

Více než dvě třetiny (67 %) náhrad mléka obsahovaly podle seznamu složek nepřidané rostlinné složky. Produkty z ovsa, sóji, mandlí, lískových ořechů a brambor obsahovaly nejméně zpracovaných složek. Kromě toho 30 % všech náhražek mléka obsahovalo zpracované rostlinné složky, jako je mouka nebo proteinové izoláty. Náhražky mléka z kokosu, kešu a hrachu byly složeny výhradně ze zpracovaných rostlinných složek.

 

 

Potenciál mléčných náhražek pro zlepšení zdraví

Kravské mléko je lepší než ovesné: studie vyvrací mýtus o výživě

Kompetenční centrum vidí potenciál pro zlepšení zdraví mléčných náhražek. Zejména produkty z ovsa mají potenciál pro zlepšení, například kalorická hodnota může být snížena o 36 kcal na 100 ml a celkový obsah cukru o 8 g/100 ml. Produkty na bázi sóji mohou také snížit obsah cukru o 4,9 g na 100 ml. Z hlediska zdraví by bylo dobré ještě více snížit množství přísad.

Naopak klasické kravské mléko. Nutri-Score pro kravské mléko, jak plnotučné, tak odtučněné, byl revidován a nyní je přísnější. Plnotučné mléko obvykle dostává hodnocení C a odstředěné mléko hodnocení B. Tato klasifikace je dána novou základnou pro výpočet, ve které jsou mléčné výrobky považovány za nápoje. Větší význam mají složky s negativním hodnocením, jako jsou nasycené mastné kyseliny.

Kravské mléko je lepší než ovesné: studie vyvrací mýtus o výživě
Přesunout se na začátek