Gruzijská kuchyně je oblíbená pro své neobvyklé kombinace jednoduchých surovin s rafinovanými přísadami. Smetanový sýr, ořechy a granátové jablko – podobnou náplň si můžete vybavit z jiných gruzínských předkrmů. Tentokrát jsem z ní připravila palačinky.
Gruzínské palačinky – nápad na sladko-slanou večeři
Gruzínské roláčky z lilku nebo cukety – vynikající předkrm. Pro mnoho lidí to však nestačí, aby se nasytili. Pokud chcete připravit něco sytějšího, ale s podobnou náplní, zkuste palačinky. Naplňte je barevnou náplní a pokapejte olivovým olejem nebo medem – podle toho, zda chcete zdůraznit slané nebo sladké tóny.
Jak nejjednodušší je vyjmout granátová jablka?
Někteří se trápí s oddělováním sladkokyselých kuliček z vnitřku granátového jablka. Stačí však rozříznout ovoce na polovinu a poté ho opatrně stlačit nad miskou. Červené „kostičky“ samy vyskočí z jemných bílých slupek. Jediná podmínka – ovoce musí být zralé.
Recept na gruzínské palačinky
Klasické těsto na palačinky můžete připravit z pšeničné nebo pohankové mouky.
Ingredience na těsto:
- 1 šálek pšeničné mouky,
- 2 vejce,
- 1 šálek mléka,
- 1 šálek vody,
- špetka soli,
- 2 lžíce oleje.
Přísady:
- 100 g listů mladého špenátu,
- hrst oloupaných vlašských ořechů,
- smetanový sýr,
- 1 granátové jablko,
- sůl, pepř, olivový olej,
- na posypání: lístky máty, koriandru nebo petrželky.
Způsob přípravy:
- Smíchejte ingredience na těsto a upečte palačinky.
- Listy špenátu uvařte v vroucí vodě, sceďte na cedníku a propláchněte studenou vodou z kohoutku. Nechte okapat, nakrájejte na jemné proužky a dejte do misky.
- Přidejte nasekané ořechy a smetanový sýr, dochuťte solí, pepřem a promíchejte.
- Náplň rozložte na palačinky a posypte granátovými jablky.
- Zaviňte do rolád, nakrájejte na malé porce, pokapejte olivovým olejem a posypte oblíbenými čerstvými bylinkami.