saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Gruzijské palačinky připravuji téměř každý týden. Chutnají dokonce i babičce.

Gruzijská kuchyně je oblíbená pro své neobvyklé kombinace jednoduchých surovin s rafinovanými přísadami. Smetanový sýr, ořechy a granátové jablko – podobnou náplň si můžete vybavit z jiných gruzínských předkrmů. Tentokrát jsem z ní připravila palačinky.

Gruzínské palačinky – nápad na sladko-slanou večeři

Gruzínské roláčky z lilku nebo cukety – vynikající předkrm. Pro mnoho lidí to však nestačí, aby se nasytili. Pokud chcete připravit něco sytějšího, ale s podobnou náplní, zkuste palačinky. Naplňte je barevnou náplní a pokapejte olivovým olejem nebo medem – podle toho, zda chcete zdůraznit slané nebo sladké tóny.

Gruzijské palačinky připravuji téměř každý týden. Chutnají dokonce i babičce.

Jak nejjednodušší je vyjmout granátová jablka?

Někteří se trápí s oddělováním sladkokyselých kuliček z vnitřku granátového jablka. Stačí však rozříznout ovoce na polovinu a poté ho opatrně stlačit nad miskou. Červené „kostičky“ samy vyskočí z jemných bílých slupek. Jediná podmínka – ovoce musí být zralé.

Recept na gruzínské palačinky

Klasické těsto na palačinky můžete připravit z pšeničné nebo pohankové mouky.

Ingredience na těsto:

  • 1 šálek pšeničné mouky,
  • 2 vejce,
  • 1 šálek mléka,
  • 1 šálek vody,
  • špetka soli,
  • 2 lžíce oleje.

Přísady:

  • 100 g listů mladého špenátu,
  • hrst oloupaných vlašských ořechů,
  • smetanový sýr,
  • 1 granátové jablko,
  • sůl, pepř, olivový olej,
  • na posypání: lístky máty, koriandru nebo petrželky.

Způsob přípravy:

Gruzijské palačinky připravuji téměř každý týden. Chutnají dokonce i babičce.

  1. Smíchejte ingredience na těsto a upečte palačinky.
  2. Listy špenátu uvařte v vroucí vodě, sceďte na cedníku a propláchněte studenou vodou z kohoutku. Nechte okapat, nakrájejte na jemné proužky a dejte do misky.
  3. Přidejte nasekané ořechy a smetanový sýr, dochuťte solí, pepřem a promíchejte.
  4. Náplň rozložte na palačinky a posypte granátovými jablky.
  5. Zaviňte do rolád, nakrájejte na malé porce, pokapejte olivovým olejem a posypte oblíbenými čerstvými bylinkami.
Gruzijské palačinky připravuji téměř každý týden. Chutnají dokonce i babičce.
Přesunout se na začátek