saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Indonéská pochoutka pro vysoký cholesterol a silné kosti. Nahradí maso

Pro některé je to kulinářská kuriozita, pro jiné, a navzdory zdání, nejen pro vegany a vegetariány, je to produkt, který se velmi často objevuje na talířích. Pochází z daleké Indonésie, obsahuje mnoho cenných živin (včetně bílkovin a vitamínů skupiny B), může snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a být prospěšný pro kosti. Co je to tempe, jaké vlastnosti mu připisují a jak ho lze použít v každodenním životě? Vysvětlíme vám to.

Tempe je indonéská pochoutka. Z čeho se vyrábí? Jak chutná? Jaké má vlastnosti?

Indonéská pochoutka pro vysoký cholesterol a silné kosti. Nahradí maso

Tempe – co to je?

Sójové produkty, zejména fermentované, mají mnoho příznivců i odpůrců – jedni je milují a nedokážou si bez nich představit svůj jídelníček, druzí kritizují především jejich chuť a vůni, někdy i vzhled. Produkt, který u mnoha lidí vyvolává smíšené pocity, je tempe. Co to je?

Tofu je tradiční indonéský produkt. Jeho výroba pravděpodobně začala na ostrově Jáva kolem 17. století. Vzniká fermentací vařených sójových bobů za účasti spór houby Rhizopus oligosporus. Surové sušené sójové boby se namočí do studené nebo teplé vody, přidá se mléčná nebo octová kyselina. Poté se ze semen odstraní slupka a celá hmota se vaří a ochladí. Později se přidají kvasnice obsahující spóry Rhizopus oligosporus. Takto připravená hmota se nechá fermentovat, dokud její struktura nebude podobná těstu. Tento proces trvá několik dní.

Sója je nejběžnější surovinou, ale je dobré vědět, že k přípravě této delikatesy se hodí také například cizrna a různé druhy fazolí. Konečný produkt má podobu hustého bloku s ořechovo-houbovou příchutí. Jeho struktura trochu připomíná „gumové“ houby nebo maso. Vůně je popisována jako houbová, sýrová, ořechová nebo kvasnicová.

Tofu zaujímá důležité místo především ve veganské a vegetariánské stravě, kde nahrazuje maso. Nemělo by se zaměňovat s tofu. Liší se dokonce i konzistence.

Tempe – nutriční hodnota

Tempe obsahuje mnoho živin, které mají velmi příznivý vliv na organismus. Je bohatým zdrojem četných biologicky aktivních látek a fytochemikálií. Stejně jako jiné sójové produkty je bohatý na isoflavony – flavonoidy patřící do skupiny fytoestrogenů, tedy nesteroidních rostlinných látek, které se chemickým složením podobají 17-β-estradiolu. Těchto látek je v tempe více než v tofu nebo sójovém nápoji.

Ve srovnání s tofu obsahuje tempe více bílkovin – v 100 g jich je celých 20 g. Tempe je také vynikajícím zdrojem vitamínů skupiny B, draslíku, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a zinku, stejně jako probiotik a prebiotik. Neobsahuje cholesterol.

Je tempe zdravé? Stojí za to jíst tempe?

Jaké výhody pro organismus může mít zařazení tempe do jídelníčku?

Pro zařazení tohoto produktu do jídelníčku hovoří bezpochyby jeho bohatý obsah živin. Jak již bylo zmíněno, je velmi dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro normální fungování nervového systému, a také dobrým zdrojem mnoha minerálních látek, včetně tak důležitého železa, rostlinných bílkovin a četných biologicky aktivních látek s širokým spektrem účinku.

Tofu je cenným zdrojem bílkovin v rostlinné stravě, ale tento produkt by měl být zařazen do jídelníčku bez ohledu na to, zda jíme maso nebo ne. Jako produkt s vysokým obsahem bílkovin může přispívat ke zvýšení pocitu sytosti, kontrole chuti k jídlu a snížení hmotnosti, uvádějí odborníci.

Velkou roli hrají aktivní složky, jako jsou isoflavony. Konzumace sójových isoflavonů a sójových produktů obecně souvisí mimo jiné se snížením zánětlivých procesů v organismu, snížením hladiny „špatného“ cholesterolu a celkového cholesterolu, menším rizikem vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění, jakož i menším rizikem osteoporózy u žen v postmenopauze. Díky nim a také vitamínům skupiny B mají také pozitivní vliv na kognitivní funkce.

Tempera se doporučuje jako produkt podporující zdraví kostí. Obsahuje minerály prospěšné pro kosti, včetně vápníku, hořčíku a fosforu. Studie navíc prokázaly, že sójová bílkovina, a zejména izoflavony v ní obsažené, zvyšují mineralizaci kostí.

Fermentační proces neutralizuje kyselinu fytovou přítomnou v sóji. Díky tomu je produkt snadno stravitelný. Probiotické bakterie mají příznivý vliv na střevní mikroflóru.

Temperu lze konzumovat v syrové formě, ale lze jej také smažit, zapékat, grilovat nebo vařit.

Kontraindikace pro konzumaci temperu

Indonéská pochoutka pro vysoký cholesterol a silné kosti. Nahradí maso

Tempera má mnoho užitečných vlastností a je velmi výživným produktem, ale není vhodná pro všechny. Absolutně by ho neměli konzumovat lidé s alergií na sóju. Sója, ke které patří i tempe, by měla být konzumována s mírou lidmi s onemocněním štítné žlázy, zejména s její hypofunkcí, a také lidmi, kteří konzumují málo jódu. To vše proto, že sójové isoflavony mohou narušovat produkci hormonů štítné žlázy.

Lidé, kteří se vyhýbají lepku, by měli být opatrní, protože se někdy vyskytuje pšenice.

Kde lze tempe koupit?

Ačkoli tempe pochází z Indonésie a je tradiční ingrediencí místní kuchyně, kde se vyskytuje v mnoha pokrmech, dnes se vyrábí v mnoha zemích světa, včetně Evropy a České republiky. Lze jej koupit v dobře zásobených supermarketech a discountech (hledejte ho vedle tofu).

Snadněji se tempe najde v kamenných obchodech se zdravou výživou nebo v obchodech, které nabízejí produkty asijské kuchyně nebo kuchyně z celého světa. K dispozici jsou různé druhy tempe: přírodní, uzené a marinované.

Je však dobré vědět, že tempe lze úspěšně připravit i doma.

Jak lze tempe použít?

Když se tempe kombinuje s tofu, mnoho lidí zdůrazňuje, že nespornou výhodou prvního produktu je to, že se nemusí tak dlouho připravovat. Kromě toho je to mimořádně univerzální produkt.

Tempe lze konzumovat syrové, ale lze ho také smažit, zapékat, grilovat nebo vařit. Obvykle se před tepelnou úpravou marinuje. Hodí se do mnoha pokrmů tradiční asijské kuchyně a jako náhrada masa.

Tofu se hodí zejména do sendvičů, karbanátků, ragú, salátů a také jako přísada do náplní do knedlíků.

Indonéská pochoutka pro vysoký cholesterol a silné kosti. Nahradí maso
Přesunout se na začátek