saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Je to zdravější než losos a treska? Češi je v obchodech často přehlížejí

Češi stále nejí moc ryb, ale když se ryba objeví na talíři, volí spíše tresku nebo lososa. Ukazuje se však, že existuje ještě jedna možnost, která by se na našich stolech měla objevovat mnohem častěji. Mluvíme o sardinkách a šprotech.

Odborníci radí: 2krát týdně jezte makrelu, sledě nebo sardinky.

Co může konkurovat lososu a tresce?

Je to zdravější než losos a treska? Češi je v obchodech často přehlížejí

Ryby jsou odedávna považovány za základ zdravé výživy a zdroj zdravých tuků díky svému bohatému složení a příznivému vlivu na kardiovaskulární systém, mozek a celkové zdraví.

Nejčastěji volíme ryby jako treska nebo losos, což je dobrá volba, ale je třeba mít na paměti, že i tyto druhy ryb mají své nevýhody.

Většina lososa dostupného v obchodech je ryba chovaná v umělých podmínkách. Obsahuje více tuku, ale často méně omega-3 a více omega-6 (jejichž nadbytek může přispívat k zánětlivým procesům). Chovaná ryba může být také zdrojem znečištění a antibiotik, což znepokojuje spotřebitele.

Nejzdravější ryba pro seniory. Posiluje srdce, mozek a imunitu

Treska je zase ryba s nízkým obsahem tuku, a tedy i omega-3 mastných kyselin. Je dobrým zdrojem bílkovin, ale z hlediska prospěchu pro kardiovaskulární systém nemůže konkurovat tučným rybám v konzervách.

Právě konzervované ryby mohou být opravdu dobrou a cennou volbou, pokud jde o ryby.

Konzervy skrývají pokladnici živin?

Sardinky, například v oleji, jezte i s kostmi.

Konzervovaná ryba, zejména tučná, jako jsou sardinky, makrela nebo tuňák, je vynikajícím zdrojem plnohodnotných bílkovin a nenasycených omega-3 mastných kyselin, které podporují činnost srdce, mají protizánětlivé účinky, zlepšují činnost mozku a podporují zdraví očí a pokožky.

Je to zdravější než losos a treska? Češi je v obchodech často přehlížejí

Konzervované sardinky a šproty konzumované spolu s měkkými kostmi obsahují velmi mnoho vápníku. To je vynikající podpora pro kosti a zuby.

Pokud si tedy vybereme sardinky, získáme vynikající zdroj omega-3, vápníku (díky jedlým kostem), vitamínů D a B12.

Díky tomu, že se jedná o malou rybu, má nízký obsah rtuti, což je její nesporná výhoda a právě v tom předčí lososa a tresku.

Totéž platí pro šproty. Jsou také bohaté na vápník, bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny a jejich malá velikost znamená nízké riziko akumulace těžkých kovů.

Je to zdravější než losos a treska? Češi je v obchodech často přehlížejí
Přesunout se na začátek