saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Silný ochránce mozku. Stojí pár centů

Zařazení luštěnin do jídelníčku může přinést pozitivní výsledky. Podle výzkumníků mohou zabránit nedostatku některých důležitých prvků. A to není vše – luštěniny mohou také chránit před civilizačními chorobami.

„Kouzelné“ vlastnosti fazolí a dalších luštěnin

Silný ochránce mozku. Stojí pár centů

Klíčové výsledky výzkumu luštěnin byly představeny na konferenci Food & Nutrition Conference & Expo (FNCE) 2024, pořádané Akademií výživy a dietetiky v Minneapolis.

Podle výzkumníků mohou fazole a další semena luštěnin (například hrách, cizrna nebo čočka) příznivě ovlivnit kvalitu stravy.

Na základě údajů z Národního průzkumu zdraví a výživy za roky 2001–2018 vědci zjistili, že přidání jedné nebo dvou porcí luštěnin do denního jídelníčku významně zvyšuje hladinu několika živin v organismu, zejména:

  • vlákniny,
  • železa,
  • kyseliny listové,
  • draslíku,
  • hořčíku
  • a cholinu.

Již dvě porce fazolí v jídelníčku dospělého Američana by zlepšily kvalitu průměrné stravy o 19 % a jedna porce o 15 %.

Menší riziko některých civilizačních chorob

Silný ochránce mozku. Stojí pár centů

Luštěniny pomáhají doplnit rostlinné bílkoviny. Vláknina zabraňuje zácpě, podporuje činnost střev a udržuje normální hladinu cholesterolu v krvi. Navíc může také snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Díky provedeným výzkumům vědci zjistili, že zařazení fazolí do jídelníčku může v budoucnu vést k:

  • snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění o 24 %,
  • snížení rizika ischemické choroby srdeční o 31 %,
  • snížení rizika mrtvice o 20 %,
  • snížení rizika cukrovky o 23 %,
  • snížení rizika rakoviny o 6 %.
Silný ochránce mozku. Stojí pár centů
Přesunout se na začátek